Bartoš (Piráti): Garanční výbor podpořil zákon o právu na digitální služby

06.09.2019 11:49

Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, kterému předsedá Ivan Bartoš, jednomyslně podpořil zákon o právu na digitální služby. Ten má občanům garantovat právo do pěti let od jeho schválení požadovat od státu veškerou komunikaci elektronicky.

Bartoš (Piráti): Garanční výbor podpořil zákon o právu na digitální služby
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Návrh zapadá do celkové vládní koncepce Digitální Česko a je pod ním podepsáno 137 poslanců. Na přípravě zákona se podíleli experti všech politických stran, zástupci ICT Unie i vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla. Návrh zákona podpořili také ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš.

„Je to bezpochyby revoluční legislativa, která dává záruku, že k digitalizaci skutečně dojde. Jeho realizace přinese občanům potřebný komfort, na který jsou zvyklí z komerčních služeb, jako je například elektronické bankovnictví, nákup letenek, nakupování online. Navíc je legislativa velmi oceňována i mezi úředníky státního aparátu napříč resorty. Pozitivní je také to, že do budoucna přinese úspory v nákladech na fungování státní správy - ve vyřizování agendy, která doposud probíhá výhradně na úřadě u okénka. Tato možnost bude lidem samozřejmě nadále zachována, ale nově budou mít možnost plnohodnotně využít právě digitální obsloužení,” komentuje předseda Pirátů Ivan Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Zákon o právu na digitální službu je zastřešující zákon a velký krok vpřed. Nesmíme však zapomínat ani na další eGovernment zákony, které poslanecká skupina předložila - digitální technická mapa, využití bankovních identit v kontaktu se státem či založení firmy za jeden den. Tyto zákony dohromady určí zcela nové mantinely a mají potenciál rozhýbat ztuhlý eGovernment v Česku,” dodává předseda Výboru pro eGovernment Ondřej Profant.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.