Bartoš (Piráti): Loňský podzim se nesmí opakovat, Andreji!

09.08.2021 9:21 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k absenci vládní strategie pro boj s koronavirem

Bartoš (Piráti): Loňský podzim se nesmí opakovat, Andreji!
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Od února minulého roku jsme jedenáctkrát interpelovali vládu a žádali strategii pro další měsíce. Bez efektu. Co ještě musíme udělat, aby vláda brala situaci opravdu vážně a systémově? Potřebujeme se dostat do stavu, kdy vláda rozhoduje chytře a na základě dat a rizik.

Tato vláda totiž stále strategický plán na podzim nemá. Neměla jej loni, nemá ho ani teď. Co se bude dít, když se situace začne opět zhoršovat? Co se bude dít, pokud bude COVID dál ustupovat? Strategická nepřipravenost, lajdáctví a kalkul před loňskými krajskými volbami nás stály až příliš mnoho – lidé přišli o peníze, příležitosti a co je nejhorší bohužel také o budoucnost – o život zbytečně přišlo třicet tisíc tři sta sedmdesát čtyři našich spoluobčanů.

Je třeba pečlivě sledovat nákazu v rizikové věkové skupině populace a sledovat situaci v nemocnicích.

Testy

Stále panuje chaos – Ministerstvo zdravotnictví nechce proplácet testy, ačkoliv je třeba se jimi dle nařízení prokazovat.

Žádáme, aby alespoň v září byly hrazeny testy ze zdravotního pojištění. Přitom je mnoho lidí (94 000 občanů starších 65 let, z nichž 29 000 jsou občané ve velmi rizikové skupině 80+), kteří stále čekají na termín očkování.

Testy musí být akceptovány stejně jako očkování!

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Uznávání protilátek

V tuto chvíli jsou lidé se zvýšenou hladinou protilátek nuceni k očkování, které jim však nepřináší plný benefit, z našeho pohledu jde o diskriminaci.

27. května jsme se oficiálně s Piráty na interpelaci dotazovali, zda existuje návod na implementaci uznávání protilátek, dostali jsme zcela nekompetentní odpověď, že to není možné a že odborníci se neshodnou.

Mezitím tuto strategii přijalo a používá například Rakousko. Papalášství pak je, že některé “celebrity” mají protilátky zvýšené a očkovat se nenechají, běžným občanům je však očkování doporučeno i přes zvýšené hladiny. Kde je tedy pravda? Čemu mají občané věřit?

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí

Očkování

Vláda musí odstranit nesmyslné bariéry vakcinace jako složitou registraci, omezenou svobodu ve volbě termínu 2. dávky a typu vakcíny, mizivou možnost vakcinace o víkendu. Očkování musí zůstat dobrovolné!

Náš návrh na očkování v lékárnách – k dispozici je 3000 míst v ČR. A mnohé z nich by se rády zapojily.

COVID pas

Odmítáme omezování COVID pasem občany třeba ve využívání služeb, jako je návštěva kadeřnice.

COVID pas má primárně smysl při cestování v rámci Evropy, popřípadě při skutečně masových akcích typu velké koncerty. V těchto případech ho podporujeme a již současná legislativa umožňuje ho v těchto případech využívat.

Je také zásadní, aby stát zajistil snadnou dostupnost certifikátu pro všechny občany bez nutnosti znalosti ovládání počítače a zatěžování lékařů či očkovacích center. O vydávání by se tak měl co nejdříve začít starat Czech POINT, je zcela nepřípustné, aby k tomu došlo až 1. prosince, jak říká ministr Vojtěch.

To je neskutečně pozdě a mimo jiné to zkomplikuje řadě lidí dovolenou.

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu

Po celou dobu od začátku pandemie jsme upozorňovali na to, že vláda vydává svá nařízení bez dostatečného zdůvodnění. To potvrdil i další výrok NSS o povinném nošení respirátorů ve vnitřních prostorech. Není náležitě odůvodněné. Tady nejde o to, že opatření neměla vzniknout vůbec, jde o to, jak stát přistupuje k vlastním zákonům a jakou nečistou hru s lidmi „hraje“.

Je třeba, aby se občané chovali ohleduplně a zbytečně se nevystavovali riziku. Vzhledem k praktikám vlády je ale pochopitelné, že občané ve vládu nemají důvěru. To nyní stojí peníze i lidské životy.

Vláda nedává informace, nevykazuje data, chybí jasná metodika, podle čeho chce postupovat. Občané už toho mají dost a v létě během dovolené nemají zájem sledovat tiskovky vlády a zjišťovat, co ještě platí, a co nikoliv.

Celou situaci s COVID-19 samozřejmě pozorujeme a pomáháme s rozumnými návrhy řešení. Hlídáme, aby stát na nikoho nezapomněl a aby se choval logicky. Přeji si, abychom konečně měli vládu, která nebude řešit problémy ad hoc. Přeji si vládu, která dokáže stát nejen v krizi spravovat rozumně a na základě dat. Tahle to není.

Vím, že řada z vás je na dovolené. Užijte si ji a buďte na sebe opatrní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.