Bartoš (Piráti): Pane premiére, nemáte splněn zásadní domácí úkol

14.03.2020 6:32

Komentář na facebookovém profilu k přetrvávajícímu nedostatku ochranných pomůcek pro zdravotníky

Bartoš (Piráti): Pane premiére, nemáte splněn zásadní domácí úkol
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Pane premiére Andreji Babiši, na úterní schůzce, tj. 10. března, kam jste nás pozval, Váš ministr Adam Vojtěch tvrdil, že zdravotní pomůcky tj. respirátory a roušky budou mít zdravotnická zařízení do pátku. O zařízeních poskytujících sociální služby zejména seniorům jste raději nemluvili. To se Vás ministr bál, tak nám i Vám lhal?

Chcete po nás, abychom byli politicky konstruktivní a my jsme. Řešíme tedy s Piráty věci “blíže lidem”. Vy se trumfujete s evropskými leadery, kdo zavede razantnější opatření a valíte zátěž na na lidi a firmy. Přitom nemáte splněn zásadní domácí úkol, který jste měli mít vyřešený včetně distribuce a hlavně informace pro instituce už v lednu. A to jde na vaše triko.

Ministr Hamáček ministrovi zdravotnictví slíbil zapůjčit 40 000 ks z “čínské zásilky, která neodešla” s tím, že do pátku “už budou” a dokonce je bude moci MVČR vrátit do zásob. V médiích jste hovořili o 200 000 do konce týdne.

Nedostatek základních materiálů pro zdravotníky řešíte (fakt to řešíte?) již více než měsíc. Jasně, “musí se vyrobiť”.
Jak mají nemocnice a lékaři pracovat, když nemají pomůcky a ani nevědí, kdy je dostanou? Chodí nám k tomu dotazy a výkřiky, ať to opozice řeší. Co s tím asi tak máme dělat? Kraje stále nevědí. Jednotlivé instituce a zařízení volají o pomoc. První nakažený zdravotník (zdravotnice) byl jen otázkou času. Co zubaři a praktici?

Jak je možné, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po tom, co jste vyhlásili nouzový stav, v České televizi ten samý den (12. března) může říct, že materiály budou za 3 týdny. To jako v půlce dubna?

Cituji:
Moderátor: “Kdy budou mít všichni ti, kteří potřebují ty ochranné pomůcky, dostatek materiálu, který opravdu potřebují k té práci. K té práci, při které budou riskovat své životy?"
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch: “Já pevně věřím v to, že ta situace se zlepší v následujících třech týdnech."

SHAME!

Budu tedy konstruktivní. Jak mají naši lidé odpovídat na tyto dotazy a na koho je odkazovat, pokud jim vláda evidentně není schopna potřebné informace sdělit nebo nevědí, kde je najít? Rádi to uděláme. Jak jinak můžeme pomoci? Jsme schopni třeba zřídit odlehčovací skupiny pro děti, jejichž rodiče nemohou zůstat doma, ale na info, jak by se toto dalo bezpečně realizovat, i po urgenci stále čekám.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …