Bartoš (Piráti): Pět věcí, které chceme pro český průmysl

09.10.2019 17:00

Vyrazili jsme na sněm Svazu Průmyslu a dopravy vyslechnout si budoucí výzvy tak, jak je vnímají podnikatelé. Na sněmu zarezonovalo 5 věcí, které také s Piráty vnímáme jako zásadní.

Bartoš (Piráti): Pět věcí, které chceme pro český průmysl
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

5 bodů, které chceme pro český průmysl a zároveň i dnes o nich na sněmu Svazu průmyslu a dopravy hovořili podnikatelé jako o budoucích výzvách:

1. Předvídatelné a stabilní právní a daňové prostředí. Žádná smršť zákonů. S tím samozřejmě souvisí snižování administrativy, která často podnikatele zbytečně zatěžuje. 

2. Konečně začít vnímat vzdělávání jako zásadní strategickou potřebu pro budoucnost České republiky. 30 let od revoluce připravujeme děti na svět, který už neexistuje. Musí dojít k politické shodě nejen na navyšování platů učitelů, ale i na vylepšení systému vzdělávání po vzoru nejúspěšnějších států.

V této věci máme s Piráty připravenou koncepci, kterou si může nejen odborná veřejnost přečíst na adrese www.vzdelavani2030.cz.

3. Celoživotní vzdělávání a kvalitní pomoc firmám v rekvalifikacích zaměstnanců.

Podle studií v České republice zanikne v blízkých letech 0,5 milionu pracovních míst z důvodu automatizace a další 1 milion míst jí bude silně ovlivněn.

Mnoho pozic naopak vznikne. Také lze využít nenaplněná místa ve službách. Aby však lidé mohli přejít na nově vzniklá pracovní místa, budou se muset rekvalifikoval a k tomu je jim třeba připravit kvalitní systém.

4. Výrazně vyšší podpora práce na částečných úvazcích a s tím celý související systém. Jsme v tom na chvostu Evropy. Pomůže to jak mladým rodinám s dětmi a lidem, kteří o někoho pečují, tak dlouhodobě i právě firmám.

5. Podpora startupů, spin-offů a firem s výrobky a službami s vysokou přidanou hodnotou.

V České republice máme vysokou technickou přidanou hodnotu: kvalitní výrobky, ale máme malou ekonomickou přidanou hodnotu. Většina produkce je totiž někde uprostřed výrobního řetězce a tudíž si firmy nemohou určovat finální cenu. Proto mají malé marže. Česko potřebuje zvýšit  procento firem, které jsou na konci řetězce a určují finální cenu produktu. Pak budou moci i výrazně víc investovat či přidávat na mzdách.

Ivan Bartoš

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…