Bartoš (Piráti): Registr smluv máme, ale zázrak to není

22.09.2015 12:15

Piráti vítají schválení zákona o registru smluv Poslaneckou sněmovnou jako krok správným směrem. Jedním dechem ale dodávají: spousta věcí tam nebude, a to kvůli zásahům exministra Kalouska.

Bartoš (Piráti): Registr smluv máme, ale zázrak to není
Foto: Archiv Ivana Bartoše
Popisek: Ivan Bartoš

O zákon o registru smluv se vedla tři roky trvající bitva. Řada občanských iniciativ dlouhodobě apelovala na jeho přijetí, a to proto, že se jedná o zákon otevřeně protikorupční. Podle nového návrhu zákona musí být zveřejňovány všechny smlouvy, jejichž plnění překračuje výši 50 tisíc korun.

Během jeho schvalování se však na poslední chvíli povedlo Miroslavu Kalouskovi a několika dalším poslancům bývalé vládnoucí koalice prosadit řadu opatření, která omezí jeho protikorupční efektivitu. Kvůli exministru financí se tak tento zákon nebude vztahovat na Poslaneckou sněmovnu. Zbyněk Stanjura z ODS zase prosadil další pozměňovací návrh, podle něhož ani obce 1. a 2. stupně (většinou obce pod 15 000 obyvatel, kterých je celkem 6 tisíc a žije v nich přes 4 miliony obyvatel) nebudou muset zveřejňovat smlouvy. Díky návrhu poslance Stanjury tak nebude transparentní dohled nad 28,9 miliardami korun.

Piráti samozřejmě chtějí co nejvyšší míru otevřeného hospodaření s veřejnými prostředky. Vítají proto skutečnost, že každá smlouva, která nebude v novém registru zveřejněna, nenabyde platnosti. Pevně doufáme, že se podaří po nějaké době překonat vady, které do zákona vložil Miroslav Kalousek, a tedy že se například Poslanecká sněmovna a další veřejné instituce, které jsou ze zákona vyjmuty, připojí k zveřejňování smluv dobrovolně.

"Veřejný registr smluv není samospasitelný, je to jeden ze střípků v celé mozaice. V prosazování transparentnosti bychom vzhledem k předvolební rétorice nyní vládnoucích stran očekávali daleko větší razanci. Razanci bez výjimek. Padni komu padni." řekl k tématu Ivan Bartoš, vedoucí mediálního odboru Pirátů.

Zdroje:
Částky: https://twitter.com/jiriskuhrovec/status/644919699969572864
Programový bod transparentní organizace: https://www.pirati.cz/program/transparence

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.