Bartoš (Piráti): Téměř milion lidí v České republice čelí problémům s bydlením

03.12.2021 18:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k bydlení.

Bartoš (Piráti): Téměř milion lidí v České republice čelí problémům s bydlením
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti) hovořil v Pardubicích s voliči

Téměř milion lidí v České republice čelí problémům s bydlením.

Vyplývá to ze “Zprávy o vyloučení z bydlení 2021”, která byla prezentována v rámci kulatého stolu Sociální bydlení v ČR, ke kterému jsem byl také pozván. Ta zveřejněná čísla jsou alarmující a je třeba začít otázku dostupnosti bydlení co nejdříve systematicky řešit.

Bydlení patří mezi jednu ze základních potřeb a je podmínkou pro samostatný stabilní a spokojený život. Není proto možné, aby se každý desátý občan v této zemi potýkal buď s bytovou nouzí, byl ohrožen ztrátou bydlení nebo více než 40 % svých příjmů platil za bydlení. Přičemž tato situace zasahuje také domácnosti seniorů, samoživitelek a samoživitelů a v neposlední řadě ovlivňuje desítky tisíc dětí, které v tomto prostředí vyrůstají. Téměř každý desátý občan je odkázán přinejmenším na peněžité dávky, část z nich pak na řešení své situace potřebuje komplexní pomoc sociálního systému.

Dovolte mi malou vsuvku. V minulém volebním období jsme slíbili dodat řadu protikorupčních zákonů, klíčové změny v legislativě pro eGovernment, ale i novelu exekučního řádu. Vše jsme splnili. Ačkoliv přiznejme si, že z opozičních lavic má všechno své limity.

Jednou z našich priorit pro toto volební období je, aby pokud možno každý měl kde bydlet. Aby obce i města mohla stavět či pronajímat byty ve spolupráci s firmami a za podpory státu. Jedním z pilířů musí být, i když to chvíli potrvá, zákon o podpoře v bydlení. Jeho přípravě se Piráti pod vedením Olgy Richterové už tři roky věnovali. A to ve spolupráci s odborníky a organizacemi, které se touto problematikou dlouhodobě zabývají. Právě jim patří za jejich zapojení a podporu velké poděkování.

Zákon by se měl zaměřit na posílení role obcí v otázce bydlení a na vytvoření systému nástrojů podpory v bydlení, což pomůže ohroženým skupinám. Jsou to právě obce a města a jejich samosprávy, kdo má určovat bytovou politiku. Ony nejlépe znají své občany a jejich potřeby a mají k nim nejblíž. Systém je přitom postaven na nástrojích, které jsou prověřené v českých podmínkách.

A jaké principy musí zákon o podpoře v bydlení zahrnovat :

  • Důraz na prevenci, protože prevence je vždy levnější než řešení následných problémů.
  • Dostupná síť odpovídající podpory pro všechny. Pomoc v bytové nouzi by měla být dostupná pro každého v rozumné vzdálenosti.
  • Široká paleta funkčních nástrojů podpory v bydlení - nejen výstavba sociálních bytů.
  • Adekvátní, předvídatelné a stabilní financování veřejných služeb bez nadbytečné administrativní zátěže.
  • Systém musí mít reálný harmonogram. Nejde o to naložit další povinnost obcím či jiným subjektům podpory v bydlení a očekávat efekt v nereálných termínech.
  • Minimalizace vzniku vyloučených lokalit i příležitostí pro obchod s chudobou: využívání standardních bytů v běžné zástavbě, přičemž nájemní smlouvy nejsou uzavírány na dobu kratší než jeden rok.
  • Jasná nediskriminační pravidla a podmínky pro poskytování podpory. Pro podpořené domácnosti platí stejná pravidla jako pro každého jiného nájemníka.
  • Individualizace poskytované podpory, tedy výběr vhodného nástroje řešení dle situace každého zájemce o podporu.
  • Místně specifická řešení - Zákon nenařizuje ani neupřednostňuje jeden způsob řešení problémů v bydlení pro všechny obce.
  • Důraz na kvalitu podpory v bydlení a minimalizaci rizik, například riziko neplnění finančních závazků, nadměrného opotřebení či narušení sousedského soužití.

Děkuji všem odborníkům, kteří se na přípravě této normy podílejí. Jednou z mých hlavních priorit bude, abychom zákon o podpoře v bydlení dotáhli úspěšně do konce a především pomohli milionu lidí v této zemi, kteří mají dnes s bydlením problémy.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstva mají být nejvyšší úřady státní správy, ne pašalíky

20:01 Okamura (SPD): Ministerstva mají být nejvyšší úřady státní správy, ne pašalíky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rezignaci ministryně Langšádlové.