Bartošek (KDU-ČSL): Čtvrtá průmyslová revoluce již vypukla

21.09.2017 20:31

Od konce 18. století po současnost jsme prošli již třemi průmyslovými revolucemi. Aktuálně „zuří“ již pořadím čtvrtá.

Bartošek (KDU-ČSL): Čtvrtá průmyslová revoluce již vypukla
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Svým názvem navazuje na předcházející tři. Za první průmyslovou revoluce stojí pára, za druhou hledejme elektrickou energii a motorizaci, třetí proběhla ve znamení digitalizace, automatizace, robotizace. Čtvrtá průmyslová revoluce je dobou „továren budoucnosti“, domácností řízených počítačem... A ona ta budoucnost již vlastně začala!

Takzvaná čtvrtá průmyslová revoluce není výmysl autorů sci-fi románů, ani hudbou budoucnosti! Jedná se o téma aktuální a ovlivní i oblasti, u kterých bychom to možná ani nečekali. Je nutné se připravit, což se naštěstí děje, protože nikdo rozhodně nechce, aby se naplnila čapkovská beletristická proroctví, o kterých jsme si desetiletí mysleli, že se jedná o utopii a fantazii autora světového formátu. Robotizace ano, ale nadvláda strojů rozhodně ne. Proto vyspělé země světa vzájemně spolupracují, Českou republiku nevyjímaje, hypermoderní výzkumná pracoviště jsou více než dříve napojena na oblast průmyslu. Výroba, distribuce, obchod čím dál tím více ovlivní a propojí počítačové systémy. Na člověka zůstane vývoj, řízení, kontrola atd. Zároveň s tím se změní trh práce, ale obavy nejsou na místě. Jen je nutné na všechny tyto blížící se změny zareagovat již teď a ruku v ruce s tím by měl jít systém vzdělávání. Musíme připravovat lidi na nové profese a posílit vzdělávání v oblastech jako je řemeslná výroba, služby (například v oblasti sociálních služeb) apod. Takže ano, budeme mít možná v dohledné době počítačově řízené domácnosti, kdy spíž nás bude informovat o docházející mouce (to už není nemožné), trouba bude komunikovat s mixérem, aby nedocházelo k časovým prodlevám v procesu pečení... Ale vždycky bude mít svou hodnotu rodina, výchova dětí, péče o potřebné, školství a řada dalších oborů. Všude tam, kde má význam lidské slovo, cit, láska!

Jan Bartošek
místopředseda Poslanecké sněmovny a KDU-ČSL

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…