Bartošek (KDU-ČSL): Lidovci umějí uspět

10.11.2018 12:12

Kandidaturu na předsedu KDU-ČSL oznámil Jan Bartošek a Marek Výborný.

Bartošek (KDU-ČSL): Lidovci umějí uspět
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek

Jan Bartošek a Marek Výborný se budou příští rok v březnu ucházet o post předsedy KDU-ČSL. Současný šéf Pavel Bělobrádek nebude funkci obhajovat, a strana tak hledá jeho nástupce. Prvními dvěma kandidáty jsou současný místopředseda lidovců a předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek a poslanec Marek Výborný.

„Motivací pro mě byla podpora jak zevnitř strany, tak od příznivců napříč celou republikou. A samozřejmě podpora mé rodiny, bez té by to nešlo. Nelze opomenout také faktor komunálních voleb, které jenom potvrdily skutečnost, že lidovci umí uspět, že lidé ocení reálné výsledky politické práce a že jako strana máme své nezastupitelné místo na politické scéně,“ uvedl Jan Bartošek ke své kandidatuře. Předtím, než se začal plně věnovat politice, pracoval jako terapeut a externí pedagog na vysokých školách v Jihlavě a Olomouci. V rámci své poslanecké agendy se věnuje oblasti bezpečnosti a obrany. Jeho výrazným tématem je také program dostupného bydlení, který úspěšně prosazuje mimo jiné ve spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj. KDU-ČSL by se podle Bartoška měla víc zaměřit na vzdělávání, digitalizaci, robotizaci a tzv. průmysl budoucnosti.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR


Marek Výborný je členem KDU-ČSL od roku 2005. Do Sněmovny byl zvolen loni za Pardubický kraj. Podle jeho slov potřebuje vedení lidovců novou dynamiku, kterou by jako nová tvář mohl přinést: „Pro mě to není boj o funkci, pro mě to je na prvním místě služba. Nabízím práci, pracovitost.“ Podle Výborného je důležité posílit spolupráci vedení lidovců s krajskými a okresními organizacemi. V užším vedení strany by pak podle něj měla zasednout žena.

V případě zvolení by chtěl na první místo stavět rodinnou politiku. Od ní by se pak měla odvíjet související témata, jako je podpora vzdělávání, zdravotnictví nebo sociální péče. Zdůrazňovat che proevropskou orientaci země, současně je však podle něj třeba udržet i kritický pohled na některé evropské postoje, které se neshodují s pozicí Česka. Před zvolením do Poslanecké sněmovny působil jako učitel a později i ředitel pardubického gymnázia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky