Bartůšek (Přísaha): Sedm tisíc za každý přechod hranice a 15,5 milionu pro převaděče

25.10.2023 9:15 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k systému fungování ilegální migrace

Bartůšek (Přísaha): Sedm tisíc za každý přechod hranice a 15,5 milionu pro převaděče
Foto: Přísaha
Popisek: Nikola Bartůšek

Víte, jak funguje nelegální migrační trasa do Evropy přes převaděče, kolik se za ní platí nebo jak složité je pašeráky najít? Nám se podařilo získat informace přímo od lidí, kteří si tím prošli. Tým hnutí Přísaha se před nedávnem vrátil z pracovní cesty z Itálie, která je současně jednou z nejvíce zasažených míst nelegální migrací v Evropě, a monitoroval situaci i to, jak k tomu dochází a jaké slabiny má EU v boji proti nelegální migraci.

Převaděčství jako organizovaný zločin je nejhlavnější příčinou nelegální migrace v Evropě, proto jsme se také zajímali, jak přesně funguje. Existují dvě hlavní trasy, ta první je balkánská a využívají ji především lidé, migrující z Pákistánu, Afghánistánu, Sýrie a ti, kteří jdou přes Turecko. Tato trasa se nicméně stala kvůli zesíleným kontrolním hlídkám na hranicích o dost dražší. I z toho důvodu uprchlíci ze subsaharské Afriky cestují přes Středozemní moře povětšinou do Itálie. Itálie má 7600 km dlouhé pobřeží a na 450 ostrovů, které jsou již vstupem do schengenského prostoru! Je téměř nemožné takto široké vnější hranice udržet pod kontrolou.

Kdo jsou vlastně převaděči, o kterých tak často slyšíme?

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17077 lidí

Převaděč není nikdy jeden, je to organizovaná zločinecká síť, rozmístěná po celé trase až do cílových zemí v Evropské unii! Pokud se kdokoliv ve své zemi původu, jako například Afghánistán, Sýrie, Irák Turecko atd., rozhodne pro cestu do Evropy přes převaděče, docela snadno ho najde. Funguje to tak trochu jako cestovní kancelář. Dotyčný dle svých finančních možností vybere trasu, kterou si může dovolit, v závislosti na tom, jakými dopravními prostředky a jak rychle se do Evropy dostane. Když máte štěstí, dostanete nabídku na "rodinnou slevu" 3+1 zdarma.

Zdá se vám to šílené? Ano, a platí pravidlo, čím více peněz za jednoho zaplatíte, tím je váš přesun do Evropy rychlejší a pro vás bezpečnější. Cesta vyjde jednoho člověka na 6000 eur (150 000 korun) až 10 000 eur (250 000 korun) v závislosti na tom, kolik hranic musíte překročit, někdy i vícekrát, a jedno překročení hranic vás vyjde na 300 eur (7500 korun). Už toto vás zarazí, každý opakovaný přechod za 7500 korun?

Podle uprchlíka jménem Mohammad B., který o převaděčství s námi mluvil, se často čeká i několik dní, než se vymění stráž, pod jejíž kontrolou se za úplatek může přejít. Takže tady máme v některých zemích převaděče, "spřátelené" s policií a vojskem. Mohammad B. šel ve skupině 100 lidí! Když každý zaplatí 6200 euro (155 000 korun), tak už nám to dává hezkou sumu, v přepočtu 15 500 000 korun za jednu skupinu, za to se vyplatí pašerákům trochu zariskovat.

Myslíte si, že každý nelegální migrant přijíždí do Evropy na lodi přes moře? Tak to není, některé kandidátské země EU udělují turistické vízum z třetích zemí. Hodně nelegálních migrantů tudíž přiletí do Albánie na turistické vízum z Dubaje, na letišti už na něj ale čekají indicie od pašeráků a například Albánii do deseti dnů opouští a pokračují dále do Evropy. Na naši otázku, jestli zmíněný Mohammad B. přímo komunikoval s převaděčem, odpověděl: "Ani nevíte, kdo v té skupině převaděč je, pokud se tam někdo objevil na hranicích, aby podplatil stráž, pak byl zahalený. Převaděč nikdy svůj obličej neukazuje!"

Při svědectví o převaděčství vás mrazí a běhají vám myšlenky, kde teď začít, když všechno je špatně? A proč s tím roky nikdo nic nedělá, nebo dělat nechce? Dohadujeme se tady o přerozdělování a povinné solidaritě a mezitím nám stovky tisíc nelegálních migrantů proudí dále do Evropy a obchod s lidmi je v plném proudu. Organizovaný zločin s lidskými životy se v Evropě nesmí vyplatit.

K jakým závěrům nás tyto informace zavedly? Co navrhujeme:

  • V boji proti převaděčství musíme sjednotit evropskou legislativu, týkající se migrace. Pokud mají evropské země různé migrační zákony, je to slabé místo, kterého pašeráci využívají.
  • Musíme sjednotit vízovou politiku zemí západního Balkánu s členskými státy EU.
  • Drasticky zvýšíme tresty pro převaděče, a to na celoevropské úrovni. Vyšší tresty budou nejen pro organizátory, ale i pro řidiče a koncové převaděče, kteří migranty po Evropě převážejí.
  • Důležitá je i rychlá reakce a spolupráce mezi evropskými zeměmi, která pomůže zabránit šíření převaděčství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.