Bašta (BOS): Generálské výložky plukovníka Koudelky přijdou Česko draho

25.04.2021 16:56

Jedním z nejnápadnějších jevů charakterizujících současnou krizi demokracie, kterou prochází celý Západ, představuje enormní vliv tajných služeb na politické dění.

Bašta (BOS): Generálské výložky plukovníka Koudelky přijdou Česko draho
Foto: hnutibos.cz
Popisek: Hnutí Bezpečnost, odpovědnost, solidarita - logo

Málokdy je přímý, protože z povahy své existence jsou zpravodajské služby ve všech demokratických státech servisními organizacemi vládní exekutivy, podléhajícími přísné vládní a parlamentní kontrole. Jejich ředitelé a další členové velení však brzy po pádu Železné opony našli způsob, jak zužitkovat nejen shromážděné informace, ale především pověst svých institucí. Fakticky popřeli název tajná, a šli do nebezpečné mesaliance s novináři.

Princip sestává v tom, že vybraným žurnalistům jsou sdělovány exkluzivní informace. Některé pravdivé, jiné jen tak napůl, občas totálně vymyšlené. Společným úsilím se zpravodajcům a novinářům podařilo v médiích vytvořit takovou atmosféru, že pouhé označení původu informace znamená záruku její pravdivosti a kvality. Materiály tajných služeb v České republice jsou přijímány bezmála jako Písmo Svaté, včetně informační produkce bývalé Státní bezpečnosti, označené zákonem za zločineckou organizaci. Slabé místo této mesaliance novinářů a zpravodajců tkví v tom, že žurnalisté nakonec prozradí úplně všechno. Dokonce i to, co se nestalo a nedozvěděli se to.

Rozepisuji se o tom podrobně kvůli tomu, že tato v podstatě nezákonná spolupráce způsobila nejen česko – ruskou diplomatickou válku, ale hlavně nevratné poškození pověsti české vlády, konkrétně premiéra Andreje Babiše a vicepremiéra Jana Hamáčka. Když jsem sledoval dění od památné tiskové konference v budově ministerstva zahraničí, která se netradičně odehrávala v sobotu večer, zarazily mě časové údaje. Výbuchy ve Vrběticích se odehrály v říjnu a prosinci 2014. Informace o tom, že se v té době v ČR ve stejné době nacházeli jediní dva mediálně známí důstojníci ruské tajné služby GRU, víme od roku 2018. Údajně v březnu letošního roku si při revizi vyšetřovacího spisu někdo všiml povědomých tváří, takže se vytvořila nová vyšetřovací verze. Policisté po dvojici ruských důstojníků vyhlásili pátrání. Na rozdíl od běžné praxe však nezveřejnili snímek (snad z Vrbětic) z roku 2014, ale o tři roky mladší, navíc z ruské televize.

Také jsme se dozvěděli, že jeden z podezřelých používal moldavský pas na jméno Nicolai Popa. Jde o zvláštní moment, protože ruské slovo popa se dá do češtiny nejlépe přeložit jako prdelka… To jen na okraj.

Česká vláda o tomto probíhajícím obratu ve vyšetřování měla být informována nejpozději 7. dubna, jak naznačil odvolaný ministr zahraničí Tomáš Petříček. O týden později se premiér a vicepremiér dozvěděli, že došlo k úniku informací, takže o zapojení důstojníků ruské služby GRU do vrbětických výbuchů budou v pondělí 19. 4. psát vybrané české noviny. Proto svolali tiskovou konferenci na sobotu večer a zahájili diplomatickou válku s Ruskou federací, která se potáhne spíše roky než měsíce. Proč byl náhle takový tlak na zveřejnění v sobotu 17. 4.? A proč si pan prezident Miloš Zeman vzal pro své vyjádření ke kauze celý týden?   

Domnívám se, že odpověď přinesl čtvrtek 22. dubna. Nebyl to jen Den Země, ale z hlediska světa balancujícího na hraně velké války v Evropě, den smíření. Během něho se odehrály hned tři významné události. Nejprve společně vystoupili na Klimatickém summitu v panelové diskusi Joe Biden a Vladimír Putin. Poté ministr obrany RF Sergej Šojgu prohlásil, že prověrka bojové připravenosti Jižního a Západního vojenského okruhu skončila, a ruská armáda se stáhne od západní hranice (tedy od Ukrajiny). Za třetí, ruský prezident konečně odpověděl na žádost prezidenta Ukrajiny Vladimíra Zelenského a pozval ho na jednání do Moskvy.

Česká vláda proto pro své protiruské tažení získala jen vlažnou podporu našich spojenců z NATO a EU. Solidárně se zachovali pouze Slováci. Takže, jako již poněkolikáté v našich dějinách, ve válce jsme zůstali sami jako ten kůl v plotě. Naši vládu do této tragikomické situace vmanévrovaly její vlastní služby. Na ně to prozradili novináři (např. Sabina Slonková https://neovlivni.cz/vlada-nerika-v-kauze-vrbetice-pravdu/). Ostatně také tweet pana ředitele BIS je dostatečně výmluvný: "Z twitterového účtu BIS : Ředitel BIS Koudelka: “Chtěl bych poděkovat kolegům z NCOZ za skvělou spolupráci a ocenit razantní reakci premiéra a ministra zahr. věcí. Takhle se chová sebevědomá a hrdá země. Veškeré kroky v celé kauze byly koordinovány s cílem ochránit bezpečnostní zájmy ČR.” 11:26 AM • Apr 18, 2021".

Jak si potom nemám myslet to, co jsem napsal do názvu komentáře.

Jaroslav Bašta
předseda politického hnutí BEZPEČNOST, ODPOVĚDNOST, SOLIDARITA

Převzato z profilu.

Článek byl převzat z Profilu BEZPEČNOST, ODPOVĚDNOST, SOLIDARITA

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.