Bauer (ODS): Státní penzijní fond jen prohloubí závislost seniorů

28.06.2019 10:43

Důchodová komise se bude dnes zabývat návrhem na zavedení státního penzijního fondu, který by byl alternativou k fondům soukromých penzijních společností.

Bauer (ODS): Státní penzijní fond jen prohloubí závislost seniorů
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec Jan Bauer

Podle ODS by ale takový fond zbytečně zatížil státní rozpočet a dále prohloubil závislost seniorů na státu. Občanští demokraté také pochybují, jestli dokáže státní fond zajistit vyšší výnosy než soukromé fondy.

„S návrhem zřídit státní penzijní fond máme zásadní problém. Stát se má starat o pravidla férového a udržitelného penzijního systému, ne se pouštět do podnikání a uměle vytvářet konkurenci soukromým fondům,“ řekl před jednáním komise poslanec ODS Jan Bauer. „Státem ovládaný a řízený penzijní fond jen prohloubí hlavní problém českých penzí, kterým je obrovská závislost seniorů na státu. Kromě toho bude ve vzduchu stále viset hrozba, že vláda v případě ekonomických potíží peníze střadatelů z fondu vyvede a rozpustí ve státním rozpočtu. Máme ale i zcela konkrétní pochybnost, že státní fond dokáže generovat vyšší výnosy než soukromé fondy. Atraktivnost penzijního připojištění nezvýší státem řízený experiment, ale promyšlené změny současného systému,“ doplnil Bauer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…