Bauer (ODS): V některých oblastech je situace už nyní velmi kritická

24.03.2020 15:53

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2020 k rozšíření ošetřovného

Bauer (ODS): V některých oblastech je situace už nyní velmi kritická
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec Jan Bauer

Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, milé kolegyně, milí kolegové,

dovolte mi jenom zkráceně stanovisko za poslanecký klub Občanské demokratické strany. My obecně podporujeme vládní snahu, aby změnila parametry tzv. ošetřovného. Dnes na výboru pro sociální politiku jsme načetli dva pozměňující návrhy. Ten jeden byl pouze legislativně technický a chtěl bych, aby nejenom paní ministryně, ale všichni zde přítomní ho vnímali jako akt dobré vůle, protože jsme požádali naše právníky, se kterými spolupracujeme, aby se na ten vládní návrh podívali a případně odstranili některé legislativně technické chyby, které my tam vidíme. Bohužel jsem viděl, že o tento akt dobré vůle nebyl ani na výboru pro sociální politiku zájem, a proto jsem ho následně nenačítal do systému.

To ovšem není případ toho druhého pozměňujícího návrhu, který se nachází v systému pod číslem 4617. Jeho snahou je pouze změnit dva klíčové parametry tzv. ošetřovného. Ten první parametr, který navrhujeme, se týká věku dítěte. Oproti vládnímu návrhu navrhujeme zvýšit věk, kdy mohou rodiče čerpat ošetřovné, z vládou navrhovaných 13 let na 15 let. A ten druhý parametr se týká toho parametru 60 % vyměřovacího základu. My oproti tomu vládnímu návrhu navrhujeme 80 %. Proč věk 15 let? My jsme přesvědčeni, že to je optimálnější varianta, která je mimo jiné navázaná na povinnou školní docházku. Věk 13 let není v právním státu České republiky a nikde ukotven, naopak 15 let je ukotven, protože dosažením 15 let věku se dítě stává zletilým. Ten parametr 80 % mimo jiné vychází ze stanoviska Ministerstva práce a sociálních věcí a dokonce i ze stanoviska a názoru paní ministryně, která slíbila, že se bude zabývat tím, jak se situace bude vyvíjet. I samotné Ministerstvo práce a sociálních věcí si v určitém okamžiku dovedlo představit vyplácení těch 80 %. My jsme toho názoru, že ta situace už nyní je v některých oblastech velmi kritická, a z toho důvodu bychom se přikláněli, aby vyměřovací základ byl na rozdíl od toho vládního návrhu navýšen na 80 %.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).