Baxa (ODS): Ministr Zaorálek destabilizuje Památník Lidice

31.01.2020 20:38

K 21. lednu 2020 rezignovala Martina Lehmannová na funkci ředitelky Památníku Lidice. Stalo se tak po otevřeném nátlaku ministra kultury Lubomíra Zaorálka.

Baxa (ODS): Ministr Zaorálek destabilizuje Památník Lidice
Foto: Redakce
Popisek: Martin Baxa (ODS)

K 30. lednu pak podala výpověď desítka ze šestnácti vedoucích a odborných zaměstnanců Památníku Lidice. Podle místopředsedy ODS je činnost této důležité paměťové instituce vážně ohrožena.

„Ministr Zaorálek se zbavil ředitelky Lehmannové na základě obvinění z údajného nedostatku empatie k přeživším lidické tragédie. Při své interpelaci jsem však ministra konfrontoval s dopisem poslední lidické ženy, paní Jaroslavy Skleničkové, která vyjádřila ředitelce Lehmannové svoji podporu. Namísto toho, aby se ministr kultury postavil za svoji instituci a svobodu vědeckého bádání, ustoupil tlaku lidické pobočky Českého svazu bojovníků za svobodu, podporovanému členy KSČM. Považuji to za vážný zásah do autonomie odborných institucí,“ říká místopředseda ODS Martin Baxa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…