Beitl (ODS): Proč se nesrovnávají počty testovaných a pozitivních lidí správně?

06.11.2020 9:15

Už osm měsíců jsme neustále českými médii i některými politiky bombardováni čísly, na jejichž základě vznikají příběhy a témata, která matou a děsí veřejnost, zejména tu seniorskou.

Beitl (ODS): Proč se nesrovnávají počty testovaných a pozitivních lidí správně?
Foto: archiv politika
Popisek: poslanec Parlamentu ČR Petr Beitl (ODS)

Jde o denní srovnávání počtů osob infikovaných koronavirem, které zachytilo testování. Tyto informace a jejich šiřitelé ale úplně ignorují fakt, že POČET TESTOVANÝCH OSOB SE VELMI ZÁSADNÍM ZPŮSOBEM DENNĚ MĚNÍ.

V minulém týdnu například se počet provedených testů pohyboval mezi 20 až 47 tisíci. Vypovídajícím parametrem by tedy měly být oba denní údaje -  počet testů a počet zachycených pozitivně testovaných nebo jednoduše poměr těchto čísel v procentech.

Je zarážející s jakou zarputilostí už osm měsíců opakují česká média i někteří politici v souvislosti s covidem soubor číselných informací, který na první ani na druhý pohled nedávají smysl.

Tristní je, že ministerstvo zdravotnictví má tyto údaje přehledně uvedeny na webových stránkách, jen je opsat. I tady je ale malá past. Z nevyjasněného důvodu, má informace o celkovém počtu testů, půldenní zpoždění za informací o počtu nakažených. V honbě za rychlostí zveřejnění informací, jsou potom zveřejňována data bez vypovídající hodnoty. A co je horší, tato data přebírají téměř všechny sdělovací prostředky včetně veřejnoprávních. Informace ze středy 4. 11. o tom, že v týdenním porovnání klesl počet nově pozitivně testovaných osob z 15.664 na 12.088, je bez doplňující informace naprosto zavádějící.

Pokud chcete relevantní informace, musíte si je tedy na stránkách ministerstva zdravotnictví sami vyhledat.

Zdroj informací: Ministerstvo zdravotnictví – kompletní statistiky COVID 19

https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19?utm_source=general&utm_medium=widget&utm_campaign=covid-19

Na koronavirus nebo s koronavirem?

Stejným problémem je i velmi závažná informace o počtech osob, které zemřeli s koronavirem, bez ohledu na příčiny jejich úmrtí. Statisticky se opravdu pracuje s tímto parametrem, nikoli s počtem zemřelých na koronavirus, jak bez skrupulí zveřejňuje třeba internetový portál iDnes.  Jsem za to, že je potřeba šířit respekt vůči závažným onemocněním. Tohle je ale spíše šíření paniky.

Správná definice je opět umístěna např. na stránkách ministerstva zdravotnictví.

Počet úmrtí v souvislosti s onemocněním COVID-19 po jednotlivých dnech zahrnuje všechna úmrtí osob, které byly pozitivně testovány na COVID-19 (metodou PCR) bez ohledu na to, jaké byly příčiny jejich úmrtí, a k jejichž úmrtí došlo v rámci hospitalizace či mimo ni.

A pro srovnání – zjednodušený pohled nejčtenějšího internetového zpravodajstvi: https://www.idnes.cz/koronavirus/statistiky#infikovanych

Převzato z profilu.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Petr Beitl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …