Bělobrádek (KDU-ČSL): Chceme víc než jen sedět v koutě

27.03.2017 21:12

Dopis předsedy Pavla Bělobrádka členské základně KDU-ČSL ke spolupráci s hnutím STAN

Bělobrádek (KDU-ČSL): Chceme víc než jen sedět v koutě
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Milé sestry, vážení bratři,

oslovuji vás touto cestou v souvislosti s naší chystanou volební spoluprací s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). Z rozhodnutí Celostátní konference KDU-ČSL jsme STAN nabídli jednání o otevřené koalici pro sněmovní volby v roce 2017. Celostátní výbor STAN naši nabídku k jednání o tomto formátu ve čtvrtek schválil. Jde o významné a zásadní rozhodnutí reprezentativních orgánů obou subjektů. Nicméně jde stále pouze o ochotu k jednání a k definitivní dohodě ještě nedošlo. Chci vás informovat, jak s tímto mandátem naložíme a jak budeme postupovat dál.

Koalice je férová, odvážná a transparentní

Přiznávám, že varianta volební koalice původně nebyla ve hře a že na jednání v Brně dne 4. února jsem rozhodně nejel s tím, že ji odhlasujeme. Dokonce jsem nepředpokládal, že o ní budeme jednat. Nicméně pro otevřenou koalici postupně vznikla mezi delegáty silná spontánní podpora. Stalo se tak ve chvíli, kdy bylo víceméně všem jasné, že námi preferovaná nabídka účasti na kandidátce KDU-ČSL je pro STAN nepřijatelná a hrozba ztráty značky a hlavně technické a finanční problémy se zakládáním volební strany jsou zase nepřekonatelné pro nás.

Nikdo v sále nezpochybnil, že bychom se STAN měli dlouhodobě spolupracovat. Otevřená koalice je řešení férové, odvážné a transparentní. Za velmi podstatné pokládám, že pro tuto variantu hlasovalo 86 % přítomných delegátů. To je velice silný mandát. Stejně tak má svou hodnotu silně pozitivní a konstruktivní atmosféra, která brněnské jednání provázela. Věřím, že vaši delegáti na vás dokáží tuto pozitivní energii přenést. To je něco, co naši stranu skutečně ctí. To je vklad, který jako Váš předseda rozhodně nechci prohospodařit!

Nenechme se zmást průzkumy

Nenechte se zmást předvolebními průzkumy a vzpomeňte na rok 2013. Argumentovalo se například aktuálními výsledky od CVVM, které nám v součtu se STAN nedávají přes 10 %. Jenže tato agentura nám v posledním průzkumu před volbami 2013 dávala 4,5 %. I další agentury nám ještě dva měsíce před volbami do sněmovny dávaly pod 5 %. STAN zase ve většině průzkumů vůbec poprvé figuruje samostatně.

Eventuální společná kandidátka se navíc bude chovat jinak než prostý součet. Hlavně budeme mít několik měsíců čas našim tradičním voličům i straníkům vysvětlit důvody, proč je tento krok na stole a co přinese. V dotazníku Programové rady, který zachycuje názor cca 1 % našich členů (průzkumy veřejného mínění se běžně dělají na vzorku o dva řády nižší), převládá podpora tomuto projektu; proti je jedna třetina. A jako Petr Gazdík vysvětlil mnohým na naší Celostátní konferenci některé mýty a pomluvy o sobě a STAN, tak budeme muset komunikovat i my a rozšířit skutečná fakta mezi voliči a opravdu celou členskou základnou.

Luxovská třetí síla

Dobře si uvědomuji, že před námi je hromada velmi tvrdé práce. Ale stejně dobře vím, že vy umíte pořádně zabrat. Dokázali jsme to v letech 2010–2013. Na počátku se návrat do Sněmovny mohl zdát jako téměř nesplnitelný úkol. Mému zvolení se tenkrát mnozí smáli a prorokovali konec strany. Ale my jsme to zvládli. Každý roste s úkoly. Jednotlivec i společenství. Jako další cíl jsme si stanovili stát se onou luxovskou „třetí silou“. To neznamená být třetí na pásce, ale povýšit křesťanskodemokratický politický proud na rovnoprávnou alternativu k proudu liberálnímu a proudu socialistickému. Jsem si jist, že jednou bychom to dokázali i sami – a postupně jsme se k tomuto cíli blížili. Stejně tak jsem si však jist, že samostatně bychom k němu kráčeli dlouhá léta. Proto když se naskytla možnost získat na této cestě spojence, využili jsme ji.

Co bude následovat? Co nejdříve se sejdou naše vyjednávací týmy a volební štáby. Bude třeba domluvit se na programových, technických a personálních otázkách. O výsledcích budete včas informováni. Finální podoba dohody, pokud k ní nakonec dojde, bude samozřejmě podléhat schválení Celostátního výboru a Celostátní konference. Něco ale mohu s jistotou říci už teď. V těchto jednáních rozhodně nebudou a nemohou být v sázce naše hodnoty a etické zásady. Na jednání Celostátní konference jsme z úst předsedy STAN Petra Gazdíka získali příslib, že žádný jejich kandidát nebude hlasovat v rozporu s dlouhodobými hodnotami KDU-ČSL.

STAN pro nás není neznámý partner

Kdybych si nebyl jist, že se STAN dokážeme najít elementární programovou a hodnotovou shodu, nikdy bych o dlouhodobé spolupráci neuvažoval. I když je toto hnutí mladé, máme s ním zkušenosti. Jsme s jeho europoslanci v klubu Evropské lidové strany v Evropském parlamentu. Rovněž dobře funguje spolupráce v Senátu, kde naše kluby spontánně již několik let spolu zasedají a koordinují svůj postup, i na řadě radnic, a to v koalicích i v opozici. Není to tedy pro nás neznámý partner. Samozřejmě máme i negativní zkušenosti. Například z nedávno proběhlých krajských voleb. I to je jistě pro oba subjekty poučení.

Doufám, že se dobře shodneme i na aktuálních programových prioritách. Spojuje nás prozápadní, euroatlantická orientace. Odmítáme podíl extremistů na moci. Bráníme pluralitní demokracii a nechceme, aby politická scéna byla dominována jednou stranou. STAN jako původně komunální hnutí s námi sdílí i princip subsidiarity, decentralizaci, důraz na rozvoj místních samospráv. Nemáme důvod si myslet, že by STAN odmítl náš koncept podpory pracujících rodičů a výchovy dětí.

Pokud jde o personální otázky, shodli jsme se na tom, že nechceme stavět kandidátky na principu zipu, ale dle skutečné síly obou subjektů v daném regionu. Spolupráce má smysl právě kvůli silnému postavení STAN v regionech, kde my nebodujeme, a naopak. Netvrdím, že dohoda bude zcela snadná: o pořadí v řadě krajů svedeme jistě tuhou vyjednávací bitvu. Zásadní slovo budou mít rozhodně naše krajské organizace. V regionech máte zkušenosti s konkrétními lidmi. Půjde o to, kdo přinese jaké argumenty a kdo nabídne jaké osobnosti.

Chci vás požádat o jedinou věc: pokud vznikne spor, řešme ho interně a doma. Na vnitřním pnutí propíraném v médiích ztrácí ČSSD. Její veřejné hádky s hnutím ANO otravují voliče. Stejně tak veřejné označování vlastního hejtmana za alkoholika z úst Andreje Babiše hnutí ANO příliš nepomáhá. Jestli má na české politické scéně něco trvalou platnost, pak je to fakt, že voliči ztrestají toho, kdo je rozhádaný. Dlouhodobé grafy spokojenosti s politickou situací to říkají jasně – ti, kdo otrávili voliče, skončili nakonec špatně, ač do té doby vyhrávali volby.

Pozitivní a neagresivní alternativa

Platí, že největší devízou, kterou může naše spolupráce se STAN přinést, je právě schopnost se dohodnout. Vysoké preference vládních stran přímo souvisí se stabilitou, kterou přinesl náš kabinet, zejména ve srovnání s Nečasovou a Kalouskovou vládou. Abychom se vskutku stali třetí silou a zabojovali o výrazně silnější pozici, je nezbytně nutné nabídnout lidem pozitivní, neagresivní alternativu k čím dál vypjatějšímu stylu dua Babiš-Sobotka. Proto si opravdu vše řešme doma, na našich výborech a konferencích, případně na společných jednáních se STAN.

Nejsem naivní a vím, že žádné nebe není bez mráčků. Vždy budou nějaké spory. Jde však o to, umět konflikty překonávat trpělivým jednáním a nenechat se strhnout k neuváženým výrokům. Zlé slovo už nelze vzít zpět a škody, které napáchá, mohou být nedozírné a v každém případě nevratné.

Odvážný a zodpovědný krok

Učinili jsme odvážný a zodpovědný krok. Nejde totiž jen o nás. Nejde o to, abychom sami získali třeba 8 % hlasů – a kvůli přepočtu na mandáty a dominanci ANO třeba jen nějakých 12 poslanců. A abychom byli spokojení, že to tak nějak vlastně má být, že je to v pořádku. STAN se sám do Sněmovny dostat může a nemusí. V každém případě by hrozila jednobarevná vláda ANO s podporou KSČM či Okamurovy SPD. My bychom nezmohli vůbec nic. Spolu se STAN máme šanci do povolebního vývoje reálně a významně promluvit. Náš volební systém preferuje silnější subjekty, společně tak můžeme získat více mandátů než jednotlivě. V Čechách máme šanci získat razantně více voličů, než kolik jich kvůli koalici můžeme hypoteticky ztratit. Voliči, kteří upřednostňují ty, kteří se umějí domluvit, před těmi, kteří rozdělují společnost a zasévají sváry, mnohdy nemají koho volit. Je jich hodně a společně pro ně můžeme být skvělým řešením.

Klidná síla se probudila

I kdybychom se nakonec se STAN definitivně nedohodli a kandidovali samostatně, stojí za to rozejít se v klidu a slušně. Třeba naše spolupráce dozraje až v delším časovém horizontu. Jakmile však padne konečné rozhodnutí Celostátní konference, musíme do toho jít naplno. Dojem z únorového mimořádného jednání Celostátní konference je pro mě velkým povzbuzením. V Brně jsem viděl stranu sebevědomou, hrdou a zároveň uměřenou a rozumnou. Odmítli jsme taktizování, stejně jako snahu tlačit našeho partnera do kouta. Po třech letech, kdy jsme úspěšně prosazovali naše priority ve vládě, ale na druhé straně museli přistupovat na řadu kompromisů, jsem opět cítil obdobné vzepětí a nadšení, které nás provázelo před volbami v roce 2013. Síla se probudila, je sebevědomá a chce víc než jen sedět v koutě. Teď je třeba si to odpracovat a proměnit očekávání a naděje, které visí ve vzduchu, v realitu. Chuť a odhodlání nám jistě nechybí. To ovšem nestačí. Dostali jsme ruce a mozek na to, abychom pro to mohli sami něco udělat.

Ať už půjdeme se STAN, nebo samostatně, předpokládám náš úspěch. Bylo tomu tak v roce 2013, je tomu tak i letos!

Zdař Bůh!

Pavel Bělobrádek

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …