Bělobrádek (KDU-ČSL): Královéhradecký kraj se odvolal proti délce výjimky pro opatovickou elektrárnu

07.02.2022 7:33 | Tisková zpráva

Odvolání Královéhradeckého kraje proti rozhodnutí ve věci výjimky pro Elektrárnu Opatovice u Ministerstva životního prostředí ČR neuspělo. Kraj rozhodnutí ministerstva akceptoval. Věc projednalo zastupitelstvo kraje.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Královéhradecký kraj se odvolal proti délce výjimky pro opatovickou elektrárnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Královéhradecký kraj se odvolal proti délce výjimky pro opatovickou elektrárnu. Udělal tak maximum pro dosažení co nejekologičtějšího řešení,“ říká náměstek hejtmana odpovědný za životní prostředí Pavel Bělobrádek s tím, že krajská rada a také zastupitelstvo kraje projednalo další postup a již nehodlá proti rozhodnutí Krajského úřadu Kraje Vysočina, ale ani rozhodnutí Ministerstva životního prostředí o odvolání činit další kroky.

Krajský úřad Kraje Vysočina, který o povolení rozhoduje kvůli podjatosti Krajského úřadu Pardubického kraje, povolil výjimky až na osm let pro vypouštění oxidu dusíku a až na šest let v případě rtuti. V těchto lhůtách bude neekologický provoz postupně ukončován po dvojicích elektrárenských bloků. Pro první dva bloky elektrárny tak obě výjimky skončí za čtyři roky.

Královéhradecký kraj však usiloval o to, aby elektrárna předložila hodnocení zdravotních rizik požadované výjimky a přešla na nejlepší dostupné techniky v co nejkratší době nebo přešla na spalování zemního plynu, a podal proto proti rozhodnutí KÚ Kraje Vysočina odvolání k MŽP ČR. To však rozhodnutí z Vysočiny pouze změnilo s tím, že schválenou dobu výjimek považuje za opodstatněnou, a doplnilo harmonogram konkrétních opatření pro dobu trvání výjimky, který bude elektrárna povinna splnit.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu