Bělobrádek: Vítám chystané projekty popularizace české vědy v České televizi

20.11.2016 7:35

Veřejnoprávní Česká televize pro příští rok připravuje do vysílání speciální sérii pořadů o české vědě, které budou popularizovat nejen úspěchy v nejrůznějších vědních oborech, ale také slavné i méně známé české vědce. Na tiskové konferenci v prostorách Akademie věd projektu vyjádřil podporu místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

Bělobrádek: Vítám chystané projekty popularizace české vědy v České televizi
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Popularizaci vědy považuji za zásadní a jsem rád,  že k tomu Česká televize přistoupila aktivně a zodpovědně. Navíc letošní rok je pro podporu vědy a výzkumu historickým mezníkem, protože se mi ve vládě podařilo prosadit na příští rok pro tuto oblast historicky nejvyšší rozpočet. Hovoříme zde o celkové částce 32,7 miliard korun a za neméně důležitý považuji fakt, že rozpočet na oblast vědy a výzkumu je poprvé připraven ve střednědobém a dlouhodobém výhledu na pět let dopředu, což přispěje k další stabilizaci celého systému," ocenil přístup veřejnoprávní televize místopředseda vlády Pavel Bělobrádek. 
 
Nová série pořadů zaměřených na českou vědu pokrývá různé, často velmi specifické, obory, sleduje přední osobnosti současnosti i největší historické úspěchy našich badatelů. Zároveň jde o pořady žánrově pestré, od denního zpravodajství přes docusoapy a solitérní dokumenty až po večerní zábavní formáty, které osloví různé typy diváckých skupin.

„Význam českých odborníků v mnoha vědních disciplínách překračuje naše hranice, mnozí z nich patří mezi nejuznávanější vědce v celosvětovém kontextu. Povědomí o tom, co dokázali, i o tom, na čem a jak pracují, je však mezi širokou veřejností stále spíše omezené. Přitom vliv jakýchkoli posunů na poli vědy a výzkumu je pro naši společnost zcela zásadní,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodal: „České televize se proto rozhodla zaměřit na sféru vědy ještě intenzivněji než doposud. V rámci redakce Zpravodajství jsme vedle domácí, zahraniční, ekonomické a kulturní redakce založili i samostatnou redakci vědy a připravili jsme speciální sérii pořadů, od žánru zábavy po dokumenty, které budou mapovat minulost i současnost české vědy.“

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…