Bělobrádek: Za vaši i naši svobodu

07.08.2018 16:49

Komentář na facebookovém profilu k výročí demonstrace v srpnu 1968 na Rudém náměstí

Bělobrádek: Za vaši i naši svobodu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Slyšeli jste o demonstraci v srpnu 1968 na Rudém náměstí? Je to málo známá událost, o které se moc nemluví. Je i mně samotnému hanba, že neznám jména všech 8 sovětských občanů, kterým muselo být jasné, že skončí v rukou KGB.

O celé události připravilo Divadlo Dagmar z Karlových Varů hru pod názvem Osm statečných. A je vážně skvělé, že ji hrají i na Jiráskově Hronově. Ještě když si připomínáme 50 let od vpádu vojsk Varšavské smlouvy. Celá hra vychází ze vzpomínek Natalie Gorbaněvské a soudních protokolů. Pokud máte možnost, určitě na toto představení zajděte. Kdekoliv budete mít možnost.

A pokud neznáte jejich jména - Natalia Gorbaněvská, Larisa Bogorazová, Taťána Bajevová, Konstantin Babickij, Viktor Fajnberg, Vladimir Dremljuga, Pavel Litvinov, Vadim Delone.

A jak dopadli? Hned je zatkla tajná policie. Někteří museli na pár let do vězení, třeba Natalie Gorbaněvská byla prohlášena za duševně nemocnou a zavřena do psychiatrické léčebny.

A jen ještě pro zajímavost uvádím, že v roce 2013 si někteří protest zopakovali. Policie tentokrát zasáhla mnohem rychleji než v roce 1968 a velkou část účastníků pozatýkala. Tak to jen k těm, kteří vidí Rusko jako svobodnou zemi a náš vzor.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…