Bém: Koho dohnala Opencard

20.10.2013 20:43

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže znovu potvrdil, že vedení hlavního města Prahy před rokem a půl pochybilo, když v rámci projektu Opencard podepsalo smlouvu s firmou Haguess, aniž by vypsalo výběrové řízení.

Bém: Koho dohnala Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Prahy Pavel Bém

To, co bych rád připomněl, jsou stokrát omletá, notoricky známá fakta:

1. Firma Haguess zvítězila v roce 2006 v otevřeném výběrovém řízení, potvrzeném všemi zákonnými orgány HMP i kontrolními orgány státu a začala zajišťovat provoz kartového centra elektronické karty Pražana. Roční náklady na podporu tohoto kartového centra činily 4,5 milionů korun. Smlouva skončila rokem 2010.

2. V roce 2011 někdejší primátor Svoboda zrušil otevřené výběrové řízení na další pokračování provozu tohoto kartového centra a na základě rozhodnutí Rady HMP zadal z ruky v tzv. „jednacím řízení bez uveřejnění“ (JŘBU) bez jakékoliv soutěže zakázku na podporu kartového centra ve výši 37 milionů Kč za jeden kalendářní rok (zakázka byla přidělena na 2 roky). Roční provoz kartového centra se tak zcela neodůvodněně prodražil, a to přibližně osminásobně, a navíc bez transparentní otevřené soutěže. Za toto přinejmenším diletantské a politicky nezodpovědné rozhodnutí obdželo HMP od ÚOHS pokutu ve výši 600 tisíc Kč a Dopravní podnik HMP pokutu ve výši 500 tisíc Kč. Ze stejného důvodu vyšetřuje v současné době celý případ Policie ČR.

3. Nebudu spekulovat, zda za takto nehorázným politickým krokem je pouze manažerské selhání a politická nezodpovědnost, či se jedná o korupční případ. O tom ať rozhodnou orgány činné v trestním řízení. Není mi zřejmé, proč si paní radní Vorlíčková z pražské TOP 09 nenechala zpracovat kvalifikované posudky, na jejichž základě by se mohla kompetentně rozhodnout, kdo, jak a za kolik se má o kartové centrum starat. Není mi jasné ani to, proč Rada HMP, zastoupená jak exprimátorem Svobodou, tak současným primátorem Hudečkem, nevyužila možnosti vyhlásit otevřené výběrové řízení a získat tak případně představu o skutečné tržní ceně a celý projekt provozu karty Pražana tak případně zlevnit. I s ohledem na to, že projekt Opencard byl dva roky neustále kritizován s odvoláním na to, že jeho vysoutěžená cena tzv. „Bémovou radnicí“ byla v minulosti příliš vysoká. Už vůbec ovšem nedokážu pochopit, že došlo k téměř osminásobnému zdražení provozu kartového centra, a to „z ruky“, bez odborných posudků a bez výběrového řízení. Rada nebyla v krizové situaci, ani v časové tísni. Platnost starého výběrového řízení podle smlouvy skončila v roce 2010 a nová smlouva, která je předmětem policejního vyšetřování byla uzavřena až v roce 2012.

4. Opencard se stala univerzálním nástrojem kritiky mého vedení města a často vytahovaným (domnělým) důkazem špatného hospodaření Prahy. Pravdou ovšem je, že špatně Praha začala hospodařit až za éry Bohuslava Svobody a Tomáše Hudečka i jeho TOP 09. Důkazem toho není pouze Opencard, ale i neschopnost dostát závazkům metropole, udržet vyrovnaný rozpočet a splácet dluhy. Ten se bohužel začíná opět propadat do červených čísel.

Univerzální karta Pražana se stala důvodem deseti obvinění pražských radních, což je v historii české politiky zcela bezprecedentní událost. Je dost výmluvnou zprávou o kompetentnosti bývalého (B.Svoboda) i současného (T.Hudeček) vedení města. A nic na tom nemůže změnit ani zoufalá, nekorektní, lživá, zbabělá až infantilní snaha současné politické reprezentace svalit vinu na bývalé „Bémovské“ vedení Prahy s mystifikujícím argumentem, že je to náprava chyb učiněných v minulosti. Proti tomu se musím důrazně ohradit. Nezákonná smlouva, která neprošla výběrovým řízením, která výrazně prodražila projekt Opencard a na kterou ÚOHS upozornil, že ji není možné uzavřít (a přesto byla) je plnou zodpovědností exprimátora Svobody, současného primátora Hudečka, radní Vorlíčkové a celé Rady HMP. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Bém

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…