Benda (ODS): Vláda zřejmě příliš naslouchá čínskému prezidentovi

01.12.2020 7:34

Navrhované pravomoci hygieny na plošná omezení a trasování mobilních telefonů jsou nepřípustné.

Benda (ODS): Vláda zřejmě příliš naslouchá čínskému prezidentovi
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Dlouholetý poslanec ODS Marek Benda

Nově vzniklý centrální úřad Státní hygienické služby by měl mít dle nového návrhu zákona možnost zavádět plošná opatření bez souhlasu Poslanecké sněmovny. Občanští demokraté tuto pravomoc zásadně kritizovali již v létě, kdy se o to snažilo Ministerstvo zdravotnictví. Veškerá omezení podnikání či shromažďování musí být projednána a schválena i ve Sněmovně. Za naprosto absurdní považuje ODS také trasování mobilních telefonů u osob, které by úředníci vyhodnotili jako pozitivně nakažené.

„Centrální úřad Státní hygienické služby má mít podle nového návrhu možnost rozhodovat o zavádění opatření či trasování mobilních telefonů. Tyto nápady jsou tak šílené, že jde buď o nejapný žert nebo o přípravu na další výměnu ministra zdravotnictví. Již při prvních pokusech Ministerstva zdravotnictví na počátku léta uchopit se dalších plošných opatření mimo režim nouzového stavu bylo ze Sněmovny naprosto jasně řečeno, že nic takového neprojde. Tímto způsobem to vládě a ministerstvu neprošlo, tak to zkouší prostřednictvím podřízeného úřadu? Plošná omezení podnikání, shromažďování nebo omezení svobody pohybu musí být schvalována jen pod kontrolou vlády a Sněmovny. Návrh na jejich posunutí na úřad podřízený Ministerstvu zdravotnictví musí být jen vtip. Pokud se jedná o selektivní monitorování telefonu bez souhlasu držitele, pak by se bez individuálního souhlasu soudu jednalo o porušení Listiny i mezinárodních závazků. Zřejmě příliš naslouchají čínskému prezidentovi,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.