Benešík (KDU-ČSL): Juncker by měl zvažovat, čemu a komu dává legitimitu

07.05.2018 11:15

KDU-ČSL považuje účast Jeana-Claudea Junckera na oslavách narození Karla Marxe za nepřijatelnou.

Benešík (KDU-ČSL): Juncker by měl zvažovat, čemu a komu dává legitimitu
Foto: Archiv OB
Popisek: Ondřej Benešík

KDU-ČSL považuje účast předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera na oslavách 200. výročí narození Karla Marxe za nepřijatelnou. Lidovci se rovněž distancují od projevu Jeana-Claudea Junckera, který pronesl při oslavách v Trevíru - důrazně s jeho slovy nesouhlasí.

"Významný člen Evropské lidové strany by měl zvažovat, čemu a komu dává legitimitu. Považuji to za výraz neúcty k milionům obětí komunistických režimů po celém světě včetně obětí z řad československých křesťanských demokratů," vysvětlil předseda Výboru pro evropské záležitosti PS Ondřej Benešík. "Nemůžu souhlasit s tím, že Marx byl pouhý filozof a není odpovědný za to, jak se jeho myšlenky dál využily. Otevřeně ospravedlňoval použití násilí ve společnosti. V podstatě nabádal ke zrušení soukromého vlastnictví. To byl začátek zhoubné ideologie, která uvrhla nejen naši republiku do temného období totality," dodal Benešík.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker u příležitosti dvoustého výročí Marxova narození konkrétně řekl, že Marx by měl být vnímán v kontextu své doby a neměla by se na něj svalovat zodpovědnost za zločiny komunismu. Proti tomuto vyjádření veřejně vystoupil také europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, který adresoval předsedovi Evropské komise dopis, v němž se ohradil vůči jeho účasti na oslavách Marxova narození.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.