Berdychová: Kraj podpoří řemeslníky, na které dopadly vládní restrikce

03.12.2021 22:33 | Tisková zpráva

Kvůli protipandemickým opatřením přišlo o možnost prezentovat své řemeslo a prodávat výrobky téměř 80 řemeslníků z Královéhradeckého kraje a širšího regionu. Tento krok může být pro některé z nich dokonce likvidační. Královéhradecký kraj proto přišel s iniciativou, jak zajistit výrobkům určeným pro adventní trhy alespoň částečný odbyt. Obrátil se na zřizované organizace s výzvou, aby napřímo oslovily zvolené výrobce a dojednaly nákup zboží.

Berdychová: Kraj podpoří řemeslníky, na které dopadly vládní restrikce
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

„Máme možnost těmto lidem pomoci. Zakoupením jejich produktů získáme nejen kvalitní řemeslný výrobek ale především dobrý pocit, že jsme podpořili lokálního producenta, který by jinak neměl možnost své výrobky prodat. Nákupem zároveň pomáháme zachovat tradiční řemeslné postupy a dovednosti našich předků,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury.

„Pomoci řemeslníkům touto formou se rozhodlo i samotné vedení kraje a krajský úřad. Nakoupili jsme například vánoční ozdoby, medovinu nebo sirupy. Podle mých informací je velký zájem o tyto produkty také mezi zaměstnanci krajského úřadu, což mne těší,“ potvrzuje hejtman Martin Červíček.

Vládní restrikce se mimo jiné dotkly tradičních adventních trhů pořádaných Muzeem východních Čech v Hradci Králové. Jeho ředitel reagoval zasláním otevřeného dopisu ministru kultury a rozhodl se řemeslníky podpořit odkupem části sortimentu pro muzejní e-shop.

„Politici a média obvykle pod pojmem adventní a řemeslný trh vidí pouze prodej svařeného vína a ponožek. Ale zde jde o něco úplně jiného. Zákaz adventních trhů v loňském i v letošním roce těžce ohrozil další udržování české tradiční lidové kultury. Ať již kvůli zastavení popsaného přenosu, tak kvůli uvržení nositelů tradic do existenční krize a izolace. Bez punče a adventních věnců lze být. Ale tady je v sázce zachování statků, které patří mezi naše kořeny a které nás řadí mezi civilizované země,“ uvádí ředitel muzea Petr Grulich v otevřeném dopise, jehož plné znění najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.