Berdychová: Na lepší život opuštěných dětí v kraji půjde přes dvacet milionů

13.02.2023 11:33 | Tisková zpráva

Zjednodušit cestu opuštěných dětí k náhradním rodičům nebo zajistit jejich kvalitní a bezpečnou výchovu či zázemí – to jsou jen některé z cílů projektu, který má do dvou let v Královéhradeckém kraji postupně zlepšovat systém tzv. náhradní rodinné péče a péče o děti bez rodiny.

Berdychová: Na lepší život opuštěných dětí v kraji půjde přes dvacet milionů
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

Projekt počítá s rozpočtem přes 20,5 milionu korun, přičemž 90 procent nákladů zajistí dotace z evropských fondů.

„Jedním z důležitých úkolů, které realizací tohoto projektu sledujeme, je zlepšit zprostředkovávání vzájemných vazeb mezi budoucími pěstouny a opuštěnými dětmi. Zkrátka, aby hledání náhradních rodičů pro opuštěné děti bylo v našem kraji úspěšnější a život či prostředí pro tyto děti bylo stále kvalitnější. V podstatě jde o jeden ze střípků, který by měl být součástí úspěšné budoucnosti našeho regionu. Za tím se ale skrývá obrovské množství práce a odbornosti, kterou je třeba postupně vylepšovat. Řešení těchto úkolů sleduje právě tento projekt,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Martina Berdychová.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21903 lidí

Projekt má v podstatě zajistit zlepšení světa, ve kterém opuštěné děti touží po rodinném zázemí a v němž současně žije řada potenciálních párů, které by chtěly nebo mohly těmto dětem vytouženou rodinu nabídnout. V Královéhradeckém kraji v současnosti žije v dětských domovech přes 300 dětí, přičemž potenciálních rodin se zájmem takové děti přijmout nejsou ani dvě desítky. „Proto chceme povědomí o náhradní rodinné péči výrazně zvýšit a srozumitelně vysvětlovat jeho aspekty veřejnosti,“ doplnila náměstkyně Berdychová.

Projekt, který nese oficiální označení Podpora procesu transformace péče o ohrožené děti v Královéhradeckém kraji, počítá s celkem šesti aktivitami, na jejichž vrcholu stojí právě zlepšení života těchto dětí. „Jednou z aktivit je například podpora profesionálního přístupu pracovníků v oblasti náhradní rodinné péče, ale také příprava mladých dospívajících na odchod z dětských domovů či kampaň, která by měla zvýšit povědomí o této problematice,“ řekl vedoucí oddělení sociálně-právní ochrany dětí Václav Mackerle.

Projekt finančně zajišťuje Operační program Zaměstnanost plus a má skončit na konci června 2025.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…