Berdychová: Pozorování Slunce z úpické hvězdárny bude atraktivnější

20.12.2021 18:18 | Tisková zpráva

Kraj má v plánu vybudovat ve Hvězdárně v Úpici návštěvnické a odborné astronomické centrum na pozorování Slunce. Radní Královéhradeckého kraje schválili podání žádosti o dotaci v rámci výzvy ministerstva pro místní rozvoj na podporu cestovního ruchu. Celkové náklady dosáhnou na 3,5 milionu korun.

Berdychová: Pozorování Slunce z úpické hvězdárny bude atraktivnější
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

„Naším záměrem je zrekonstruovat Sluneční dům, ve kterém donedávna probíhala soustavná pozorování Slunce. Chceme tak vytvořit moderní návštěvnické a odborné centrum. Tím, že shromáždíme většinu astronomických pozorovacích výstupů a dat do jednoho místa, přilákáme více odborníků a zájemců o tuto problematiku a zatraktivníme návštěvnické programy jak pro dospělé, tak děti. Každý návštěvník hvězdárny může vidět skutečný vědecký výzkum,“ řekla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury a cestovního ruchu.

V rámci projektu s názvem Návštěvnické a odborné pozorovací astronomické centrum vznikne v objektu Slunečního domu takzvaná pozorovací místnost a pracoviště pro vizualizaci a pozorování včetně meteorologického a seismického stanoviště, do kterého povedou výstupy z celooblohových kamer, registrace meteorů a případně dalších měření. V druhé místnosti bude technika pro zpracování dat, která umožní prezentovat návštěvníkům základní principy zpracování dat včetně jejich katalogizace a archivace.

Předpokládá se, že stavební úpravy včetně dodávky interiérového vybavení vyjdou zhruba na 3,5 milionu korun včetně DPH, kdy by výše dotace mohla tvořit 50 procent výdajů z celkového rozpočtu. Zahájení prací kraj plánuje na podzim roku 2022. Díky této investici vznikne v úpické hvězdárně moderní návštěvnické a odborné astronomické centrum, ve kterém budou soustředěny všechny astronomické pozorovací výstupy a zjištěná data na jednom místě.

Výzvu pro podání žádosti o dotaci z Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech vyhlásilo ministerstvo pro místní rozvoj 1. října 2021 s finanční alokací 200 milionů korun.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…