Birke (ČSSD): Na Náchodsku „nežijí lvi“, ale lidé, kteří toto místo považují za domov

15.09.2013 10:23

...říká starosta Náchoda a kandidát do Poslanecké sněmovny PČR Jan Birke (ČSSD).

Birke (ČSSD): Na Náchodsku „nežijí lvi“, ale lidé, kteří toto místo považují za domov
Foto: red
Popisek: Jan Birke, ČSSD

Jste starostou Náchoda a rozhodl jste se kandidovat do Poslanecké sněmovny PČR. Jakým regionálním tématům se chcete, v případě získání poslaneckého mandátu, věnovat?  
Samozřejmě těm oblastem, které jsem poznal za svého působení v náchodské samosprávě. Klíčová je pro mě zejména doprava. Téma dopravy je aktuální otázkou současnosti i budoucnosti. Na kvalitní dopravě po pozemních komunikacích je závislý rozvoj a prosperita regionů. Závisí na nich podnikatelé, stejně jako lidé, kteří po nich cestují do zaměstnání. Občané se často na svoje radnice obracejí s kritikou, že dopustí špatný stav dopravy v katastrech měst a obcí. Co můžu dělat, když se na mě někdo s podobnou kritikou obrátí? Jen říci, tohle není naše cesta, ta je státní. Tohle může udělat radnice ze svého rozpočtu a tohle zase stát. Mě však taková odpověď nestačí a lidem už vůbec ne. Proto chci v rámci svého poslaneckého mandátu aktivně zasahovat do tvorby zákonů, které se týkají dopravy a silniční sítě. Chci využít i podporu získanou v rámci voleb do poslanecké sněmovny jako důrazný argument při prosazení dopravních investic ze státního rozpočtu na Náchodsku, Ať už se jedná o výstavbu obchvatů, zklidnění dopravních problémů místními opatřeními apod. Pokud bude stát v tomto ohledu lépe komunikovat se samosprávami, mohou se podařit rychlá a efektivní řešení, která okamžitě zlepší dopravní problémy ve městech a obcích. Tak se nám to například podařilo v Náchodě. A musí se to podařit i v dalších místech. O to se chci osobně zasadit.

Velmi jste se angažoval i při ochraně Náchodska před možným průzkumem a těžbou břidličných plynů…
Možná i vy si ještě pamatujete ten úžas, když k nám z médií prosákly zprávy o tom, že v blízkosti našich domovů, v sousedství chráněných krajinných oblastí i cenných zdrojů pitné vody mají vyrůst podivné stavby, které mají jediný cíl: Průzkum a následnou těžbu břidličných plynů metodou hydraulické frakturace. Bylo třeba rychle jednat a vyslat z Náchodska jasný signál, že s tímto plánem místní samosprávy zásadně nesouhlasí a mohou se přitom opřít o názor veřejnosti, jejichž hlasy byly do čela radnic zvoleny. Podařilo se mi do Náchoda svolat reprezentativní jednání zástupců místních i krajské samosprávy. Věc podpořili i obyčejní lidé, kteří s napětím před Městským divadlem v Náchodě, očekávali výsledek našeho jednání. S obrovským úsilím se nám podařilo otočit pomyslná těžařská kola a začít je tlačit směrem od Náchoda. Téma břidličných plynů je pro mě osobně velkým varováním. Udržitelnost přírodního bohatství Náchodska, zdejší čisté vody a kvalitního života pro zdejší obyvatele již nesmí být předmětem takových nerozvážných rozhodnutí na centrální úrovni. Zabránit tomu mohou jen kvalitní zákony, které budou chránit obyvatele před podobnými experimenty. Můžeme čekat, až takové zákony za nás vždycky někdo včas napíše a prosadí, nebo se můžeme na jejich tvorbě aktivně podílet. Já dávám přednost druhé variantě a tvorbě takových zákonných norem chci být osobně přítomen v parlamentu a chci je také iniciovat.

Býval jste aktivní sportovec a ani nyní se sportovním výkonům nevyhýbáte. I v kruté zimě vás mohli například občané potkat v řece Metuji při otužileckém plavání…
Máte pravdu, do mého života vždycky patřil sport, především pak lední hokej. Nyní jsem i hrdým členem Českého olympijského výboru.  Olympijské ideály souboje v duchu fair-play  jsou mi velmi blízké. Navíc Náchod je spojen se jménem Jiřího Gutha – Jarkovského, spoluautora olympijské charty. O důvod víc usilovat o to, aby sport byl trvalou součástí života zejména mladé generace. Nejde jen o to naplnit onu snahu doběhnout, skočit, hodit „rychleji, výše a silněji“, abych přesně citoval olympijské heslo. Sport musí být i návodem na celý přístup k životu zaměřený na boj proti předsudkům všeho druhu a vždy podporující demokracii. Náchod získal titul Evropské město sportu 2013. Pokud vše dopadne jak má, bude to znamenat i investice do sportovní infrastruktury, která jistě přitáhne k tělesné aktivitě další mladé sportovce. Podle mého názoru je sport nejlepším příkladem aktivního řešení ve smyslu prevence kriminality, která má odlákat mládež od drog a dalších rizik. Město Náchod výrazně zvýšilo podporu sportovním oddílům. To vše samozřejmě v rámci možností městského rozpočtu. Do celé záležitosti kolem podpory sportu pro děti a mládež se musí aktivně vložit český stát. Tady se nehraje jen o medaile pro český tým na nějaké budoucí olympiádě, tady je ve hře budoucnost celé generace. Sportování dá dětem a mládeži podstatné rysy toho správného charakteru, ze kterých se dá těžit celý život. Sport pro širokou veřejnost musí mít aktivní oporu v zákonech a počítat s podporou i centrálního rozpočtu.   

Jakou zkušenost si může přinést aktivní starosta okresního města do poslanecké lavice?  
Lidem, kteří sedí v ministerských kancelářích i poslaneckých lavicích chybí většinou kontakt s realitou a normální selský rozum, které vám vždy spolehlivě napoví, že tohle a tohle, byť je to zabalené v pěkných deskách, vůbec není pěkné, že je to naopak děs a bída, která uškodí lidem. Proto chci být tam, kde takové věci vznikají. Ne jen být hasičem, který potom pouze zmenšuje škody napáchané jinými z neznalosti či promyšleného kalkulu. Když říkám, že chci v tomto směru prospět Náchodu, myslím tím celé Náchodsko. Nejsme v idylickém světě 19. století, kdy město či obec byla středem našeho světa a za jejími katastrálními hranicemi „žijí lvi“, jak kdysi bezradní kartografové jmenovali neprobádaná území. Žijeme ve 21. století a města a obce v určité oblasti se potýkají se stejnými problémy, ať je to již zmiňovaná sféra ochrany životního prostředí, dopravní obslužnosti atd. Mandátem v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR chci prospět Náchodu a Náchodsku. Jako starosta města Náchoda a jako poslanec za tento volební obvod. Na Náchodsku „nežijí lvi“, jsou tady lidé, kteří toto místo považují za domov a přejí si jeho další rozvoj. K nim patřím i já.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice