Blaha (ODS): Jak Andrej Erika T. nakoupil…

27.04.2015 16:41

Jiří Sezemský na serveru Svobodné fórum a Ondřej Štindl v Echo24 se podivují textu Erika Taberyho „Média v éře Andreje Babiše“ z minulého Respektu. Oběma autorům přijde zvláštní zejména přirovnávání brutálního zneužívání veřejných prostředků Andrejem Babišem k některým aférám a „aférám“ z minulých let:

Blaha (ODS): Jak Andrej Erika T. nakoupil…
Foto: red
Popisek: Logo ODS

„…Pokud dnes Tabery tvrdí, že kolosální střet zájmů ministra financí, jehož firmy čerpají ročně miliardy z veřejných prostředků, je stejnou hrozbou, jako například kauza Vojenského zpravodajství, nemůže to myslet vážně. Je to jen obezlička, jak se vyhnout střetu se současnou mocí, když pohodlnější je stále kopat do těch, co jsou dnes politicky na kolenou…“, píše Sezemský.

Čeští novináři z mainstreamových médií v minulosti ovládali veřejné mínění poněkud sofistikovaněji. Manipulace nebyla tak zřejmá, jako dnes, kdy je zcela otevřená a na nic si nehrající.  V dřívějších letech byla obvyklá spíše metoda mlčení.  Například mlčení o tématech týkajících se politických, nebo byznysových oblíbenců – třeba o snaze jedné party získat Vojenské stavby se psalo tak detailně, že jsme měli možnost si číst i záznamy policejních odposlechů, nepsalo se ale už o tom, že existovala i druhá parta (která nakonec zvítězila), nepsalo se o tom, jaké metody ta druhá parta používala a nepsalo se ani o tom, jaké politiky měla „nakoupené“.  Protože té druhé partě  šéfoval nikoliv „zlý kmotr“ Mrázek, ale „hodný kluk“ Bakala.

S postupem času se ovšem atmosféra ve společnosti změnila tak, že například zmiňovaný Erik Tabery, mediální guru části společnosti, sepsal komický text o tom, jak o Bakalovi v Respektu nepíší proto, že je jejich majitel a že mají takové pravidlo, že o majiteli nepíší ani v dobrém, ani ve zlém. Srandovní postoj, zejména například v konfrontaci s velikostí tunelu na veřejné finance v případě Bakalova vládnutí OKD, nebo s jeho  jednáním s nájemníky bytů OKD.

Ovšem i tento článek byl pouze slabým odvarem toho, co Tabery a jeho názoroví spřízněnci dělají například pro Andreje Babiše v posledních týdnech. Bagatelizace bezskrupulózního prorůstání moci privátních peněz, mediální manipulace a politického vlivu u šéfa a majitele hnutí ANO srovnáváním s nesouměřitelnými průšvihy minulých politiků je již zcela explicitní.

Je to metoda, kterou Babiš používá neustále. „Všetcí kradnů a já (my) to zachráníme“.  Jeho výpad v Poslanecké sněmovně proti Miroslavu Kalouskovi, jenž poukázal na biopalivové miliardy tekoucí do Babišových firem, je ze stejného ranku jako Taberyho srovnávání Babiše a šéfové Nečasova kabinetu…

Naštěstí to, co dnes pro Babiše dělají Tabery, Macháček, nebo Lékó, je na rozdíl od těch, co dělali krytí pro Bakalu, natolik viditelné, že manipulace veřejnosti bude stále a stále méně efektivní, i když to bude Andreje NeBureše stát podstatně více, než kdysi majitele Respektu.

Oligarchové na Ukrajině si pořizují pro „ochranu investic“ privátní armády ozbrojenců.  Oligarchové v Čechách jsou o něco málo kultivovanější, takže si pro „ochranu investic“  místo party námezdních žoldáků s AK-47 najmou pouze pár novinářů. Vyjde to nepoměrně levněji. Zejména, když se někteří další přidají zcela zdarma…

(Pozn.  „Nakoupení“ Erika Taberyho Andrejem Babišem myslím samozřejmě čistě v rovině ideové. Nemyslím si, že by byl Tabery placen přímo Babišovými penězi, tak jako například Jan Macháček).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.