Blaha (ODS): Kulturní akce na Rochusu by se v budoucnu mohly odehrávat v přírodním amfiteátru

12.10.2021 20:41

Město Uherské Hradiště má zájem o spolupráci se slovenským městem Púchov na projektu v rámci programu Interreg.

Blaha (ODS): Kulturní akce na Rochusu by se v budoucnu mohly odehrávat v přírodním amfiteátru
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha ODS)

Při společném projektu obou měst by Uherské Hradiště chtělo v přírodním a kulturně historickém areálu Parku Rochus postavit přírodní amfiteátr a pořádat zde kulturní pořady pro veřejnost. 

Anketa

Je v pořádku spekulovat o sesazení prezidenta Zemana ze zdravotních důvodů?

hlasovalo: 18001 lidí
Púchov by zrealizoval obnovu svého amfiteátru v lesoparku Lachovec s obdobným účelem a využitím. Města nyní v rámci Operačního programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika budou usilovat o získání dotace, která pokryje až 90% nákladů. Společný zájem partneři potvrdí dohodou o spolupráci, kterou schválilo Zastupitelstvo města Uherské Hradiště dne 11. října 2021.

Stavební část projektu výstavby přírodního amfiteátru v Parku Rochus by zahrnovala terénní úpravy, vytvoření svahu o jednotné sklonitosti pro hlediště a vodorovné zemní pláně pro zpevněné pódium, výstavbu obslužné komunikace amfiteátru, která navazuje na hlavní příjezdovou komunikace do areálu, zřízení kabelové přípojky a vybudování osvětlení přístupu a prostoru amfiteátru. Na místě samotném by měla vzniknout zpevněná plocha pro pódium, 2 schodiště, plošiny pro lavice k sezení a mobilní podium. Vše doplní parková úprava v okolí amfiteátru. Součástí společného projektu by měly být i následné aktivity kulturní výměny a společné akce v obou nových areálech. Důležitou součástí projektu bude také vytvoření produktu v podobě turistické trasy Uherské Hradiště Púchov, která bude propagovat zajímavé lokality na této spojnici s přírodním a kulturním turistickým potenciálem.

Záměr zbudování přírodního amfiteátru jako doprovodné infrastruktury Skanzenu Rochus byl obsažen už v „Integrovaném plánu rozvoje bývalého vojenského výcvikového prostoru Rochus“, který zastupitelstvo města schválilo v roce 2009.

V letech 2013 – 2015 se s podporou evropských dotací podařilo realizovat 2 projekty, které umožnily přeměnu a využití lokality Rochus pro rekreaci a cestovní ruch. Jednalo se o projekt města Uherské Hradiště spočívající v revitalizaci a zpřístupnění bývalého vojenského výcvikového prostoru Rochus v Uherském Hradišti a o projekt  společnosti  Park Rochus, o.p.s - Muzeum v přírodě – expozice lidové architektury Rochus.

"Aktuální výzva programu Interreg nabízí další zdroje na dobudování areálu, proto si nyní podáváme žádost. Jestli jsme uspěli, to se dozvíme v dubnu příštího roku. Náklady na stavbu plus doprovodné aktivity by dosáhly výše 9 milionů, ovšem dotace by nám pokryla až 90% způsobilých výdajů. V případě nechválení žádosti o dotaci společný projekt realizován nebude a budeme hledat další externí zdroje. Pokud na dotaci dosáhneme, pak projekt dokončíme v létě 2023. Záměr na vybudování přírodního amfiteátru v lokalitě Rochus jako doprovodné kulturní infrastruktury Skanzenu Rochus je v souladu Programu rozvoje města do roku 2030," informoval starosta města Stanislav Blaha.

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdechovský (KDU-ČSL): Nepodceňujme hrozbu radikálního islamismu

11:17 Zdechovský (KDU-ČSL): Nepodceňujme hrozbu radikálního islamismu

Nedávná demonstrace za chalífát v Hamburku vzbudila oprávněnou pozornost nejen v Německu, ale třeba …