Blaha (ODS): O billboardech na hradišťské věznici a povolebních koalicích

23.10.2013 16:30

Tak jsem tady s dalším, v pořadí již druhým, zamyšlením nad právě uplynulým týdnem. Tentokrát o možných koalicích, nesmyslném zdanění dieselu a billboardu na uherskohradišťské věznici.

Blaha (ODS): O billboardech na hradišťské věznici a povolebních koalicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Všiml jsem si, že ten poslední předvolební týden je už tradičně veden v duchu úvah nad budoucí koalicí. Někteří oslovení politici opakují floskuli, že si „umí představit“ spolupráci s tím nebo s oním, naopak si „neumí představit“ spolupráci s někým jiným. Možná je to tím, že jsem technik, strojař, ale preferuji jasná vyjádření. Také jsem politik, a „neumím si představit,“ že bych jasně neřekl, s kým budu a s kým nebudu spolupracovat. To je stejné, jakoby se nápadník své vyvolené dvořil se slovy, že si „umí představit“ situaci, za které jí zahne s její kamarádkou. Možná existují ženy, které by takové prohlášení vzaly s pochopením za své, ale jejich počet se bude limitně blížit nule. Říká se, že politik nesmí předem vylučovat žádné možnosti, protože politika je o kompromisech. To je pravda. Rovněž v manželství se dělají kompromisy. Ale každý pozná rozdíl mezi kompromisem a podváděním.

V tisku jsem zahlédl informaci, že benzín je kvůli klesající poptávce o korunu levnější než nafta. Celou věc má prý napravit připravovaná legislativní změna o emisích, podle které se dieselové motory zatíží dodatečnou daní. Takže se zdraží auta a následně i benzín. To je fascinující řešení. Podobně by se mohlo zareagovat na klesající poptávku po bramborách z důvodů jejich vysoké ceny zavedením mimořádné daně ze spotřeby rýže. Ochrana životního prostředí je nepochybně správná, ale všeho s mírou. Stačí se podívat na vyúčtovací fakturu za elektrickou energii, aby člověk pochopil, že přes větrníky a solární panely žádná udržitelná cesta nevede. Dodatečné zdanění dieselových motorů dopadne stejně. Naštěstí máme v Uherském Hradišti bohatou síť cyklostezek. Trápí mě ale zimní měsíce. Asi se začnu víc zabývat běžkováním.

Minulý týden v pátek Okresní soud v Uherském Hradišti nařídil odstranění předvolebních billboardů Zemanovců z budovy věznice. Pro mě je naprosto zarážející, že vůbec někoho mohlo napadnout využít uherskohradišťskou věznici v předvolební kampani tímto způsobem. Vratislav Mynář to podle jeho vlastních slov nebere tak, že tam byli trýznění lidé, ale že je to dobrá reklamní plocha. To by rozhodně nemělo zapadnout. Úcta k pietním místům patří k výbavě každého slušného člověka. Nepřekročitelnost některých hranic by měla být zcela samozřejmá. Bohužel se ukazuje, že není. Nevím, jestli existuje nějaká univerzální ochrana před barbarstvím. Spíše ne. Jednoduše se musíme barbarů zbavovat postupně tak, jak přicházejí. Jinak bychom mohli někdy v budoucnosti vidět předvolební plakáty třeba na hřbitovech v dušičkovém čase, protože je to přece „dobrá reklamní plocha“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice