Blaha (ODS): Od události je to už deset dní a pořád nevíme, kdo ji způsobil

29.09.2020 15:45

Projev na 58. schůzi Poslanecké sněmovny 29. září 2020 k ekologické havárii na řece Bečvě

Blaha (ODS): Od události je to už deset dní a pořád nevíme, kdo ji způsobil
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha ODS)

Vážená vládo, kolegyně a kolegové,

tak jak jsem již avizoval dopředu, chci vás požádat o podporu a zařazení mimořádného bodu, který navrhuji projednat na této schůzi, a to dnes po pevně zařazených bodech, ten bod má název Informace ministra životního prostředí o ekologické katastrofě na řece Bečvě.

V neděli 20. září se do Bečvy z dosud nezjištěných příčin dostal kyanid, který veškerý život nejen v řece, ale v celém říčním ekosystému usmrtil. Část řeky je teď bez nadsázky mrtvá. Hasiči z řeky vylovili přes 30 tun mrtvých ryb. Mluví se i o otrávených vydrách, bobrech, ledňáčcích, nebo liškách a dalších druzích, které z té řeky těží. Navzdory tomu, že od události je to už deset dní, pořád nevíme, kdo ji způsobil. A to je také důvod, proč vás žádám o podporu zařazení tohoto bodu. Devět dní, nebo deset dní je nestandardně dlouhá doba. Když v roce 2006 unikl kyanid do Labe, Česká inspekce životního prostředí měla podezřelého už čtvrtý den a chemičku, ze které kyanid vytekl, usvědčili během dalších tří dnů.

V případě Bečvy máme za sebou deset dní a jediný pokrok ve vyšetřování je ten, že policie po šesti dnech identifikovala vyústění kanálu, kterým kyanid do Bečvy vytekl. O označení viníka, nebo vůbec podezřelém, není ani zmínka, s odkazem na to, že teď a cituji: "Na kanál je napojeno mnoho společností a kriminalisté teď zjišťují, ze kterého mohla látka uniknout."

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

Pokračujeme ale dál. Ještě než inspekce životního prostředí stihla předat vyšetřování policii, už v úterý, tedy dva dny "po", hlásili do světa, že DEZA únik nezavinila. V této době ještě ani nebylo jasné, jaká látka v Bečvě zabíjela! Pro ty z vás, kteří nejsou ve věci tak informováni - DEZA je chemička, která se nachází nejblíže místu, kde začaly umírat ryby. A DEZA je také chemička, která patří do koncernu Agrofert. Takže určitě chápete údiv lidí nad tím, že i přesto, že v kraji má chemický průmysl poměrně silné zastoupení, nikoho jiného inspekce nevyloučila. Pouze DEZU.

A abych byl fér, tak je potřeba také zmínit, že Česká inspekce životního prostředí není úřad, který by stál bokem státního aparátu. Zřizovatelem je Ministerstvo životního prostředí. Ředitele jmenuje ministr životního prostředí Brabec, dříve zaměstnanec Agrofertu a ředitel chemičky v Lovosicích. S vlastním vyjádřením přispěchala i DEZA. Tomuto prosím věnujte náležitou pozornost. Cituji: "S kyanidy nemáme nic společného. Naše výrobní spektrum je zcela jiného charakteru." A z několika veřejně dostupných zdrojů je ale možné si ověřit, že DEZA má s kyanidem společného naopak velmi mnoho. V roce 2007 je zdokumentován únik 207 kilogramů kyanidu z DEZY do vody. V roce 2014 únik 192 kilogramů kyanidu.

Anketa

Má vláda na žádost Prymuly vyhlásit nouzový stav?

61%
39%
hlasovalo: 12338 lidí

V roce 2016 únik 200 kilogramů. A čerstvě nedávno - předloni, v roce 2018 - únik 60 kilogramů kyanidu do vody. Když si k tomu přidáte i informaci z výroční zprávy DEZY z roku 2015, ve které se píše: Zpřísnění legislativních limitů pro vypouštění zbytkových koncentrací kyanidů si vyžádalo instalaci zařízení na detoxikaci koncentrovaných odpadních vod procesem ozonizace. Tak je jasné, že s kyanidem se v této chemičce prostě pracuje a je to navíc empiricky ověřený fakt.

Během roku se tady u pultíku vystřídalo mnoho politiků nejen z řad ANO, kteří se stavěli do pozic bojovníků za ochranu životního prostředí. Vídali jsme fotky s kůrovcem, řešili jsme odpady, nedostatek vody i sucho. V tomto případě prolomil ministr životního prostředí ticho až po pěti dnech. A když policisté identifikovali kanál, odkud kyanid vytekl, uvedl, že najít původ otravy je otázkou hodin. A to bylo v pátek - a dnes máme úterý a pořád nic. Z projevů mnoha z vás vím, že vám na životním prostředí skutečně záleží. A u nás ve Zlínském kraji slyším silné volání lidí potom, aby se toto neštěstí co nejrychleji vyšetřilo. Mlčení, prodlužování lhůt vzbuzuje pouze větší emoce a podezření, že se v tomto mimořádném případu děje něco prapodivného.

Podpořte proto prosím zařazení tohoto mimořádného bodu. Ministr životního prostředí by měl otevřeně informovat o postupu vyšetřování v kauze a vysvětlit, proč už tak dlouho čekáme na jasnou zprávu o tom, kdo je viníkem této obrovské ekologické katastrofy.

Děkuji za pozornost.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.