Blaha (ODS): Privatizace Thermalu, politika ODS a eskalace nenávisti na Ukrajině

21.07.2014 17:40

Asi je zbytečné připomínat, že stát jako majitel není ve srovnání se soukromými vlastníky příliš efektivní. Je to naprosto logické, protože státní byrokracie je založená na úplně jiné filosofii, než na maximalizaci zisku.

Blaha (ODS): Privatizace Thermalu, politika ODS a eskalace nenávisti na Ukrajině
Foto: stanislavblaha.cz
Popisek: Stanislav Blaha

Na svůj provoz si stát vydělává daněmi, nikoli podnikáním. Platí, že čím méně toho stát vlastní a kontroluje, tím větší prostor k podnikání dostávají soukromí vlastníci. A pokud se daří soukromému podnikání, rostou daňové výnosy státu. Přesto stát prostřednictvím ministerstev ovládá celou řadu firem a společností. Je to nelogické a neefektivní, ale žádná vláda se u nás především z politických důvodů neodhodlala k důsledné privatizaci. Minulý týden ministr financí Andrej Babiš odvolal z vedení státního hotelu Thermal v Karlových Varech Josefa Pavla – bývalého starostu Karlových Varů a hejtmana Karlovarského kraje za ODS. Pan Pavel byl úspěšný manažer a hotel pod jeho vedením prosperoval dobře. Ředitelem byl jmenován Daniel Křováček, vyhozený dříve pro neschopnost. Pod špatným manažerem hotel začne prodělávat a jeho tržní cena se sníží. Pro případného kupce to bude ideální stav. Odhodlá se ministr financí Babiš k privatizaci Thermalu? A bude pan ministr financí Babiš kupcem Thermalu?

Musím uznat, že neumíme lidem správně vysvětlovat naše politické kroky. Obecně platí, že hájit dnes politiku ODS, to je téměř sysifovská práce. O to důležitější je, abychom každé naše stanovisko podložili věcnými argumenty. Je zbytečné věřit v zázraky a doufat, že lidé časem pochopí, že korupce je vždy spojena s jednotlivci, nikoli s politickými myšlenkami. Rovněž je iluze domnívat se, že voliči se začnou vracet, až se naprosto zhroutí celá ištvánovská konstrukce. Jakkoli jsem přesvědčen o tom, že časem dojde k obojímu poznání, na budoucí volitelnost ODS to bude mít pouze okrajový vliv. Řada našich bývalých voličů nás volila proto, že jsme představovali politickou pravici; nepochybně existovala jednoduchá volební linka: nejsem-li socialista, budu asi pravičák, tudíž budu volit ODS. V podstatě stačilo psát hesla modrou barvou a produkovat fráze o ekonomické odpovědnosti. To už je definitivně pryč. Musíme lidem stále dokola vysvětlovat, proč obstruujeme v Poslanecké sněmovně, proč jsou požadavky tzv. rekonstrukce státu špatné a proč je důležité, aby politiku vytvářely organizované politické strany.

Začínám se obávat, že jsem se nemýlil v odhadu vývoje ukrajinské krize. Sestřelení civilního letadla a smrt 295 pasažérů a členů posádky je strašlivá tragédie, která vyvolává řadu otázek a spekulací. Bez ohledu na to, kdo na letadlo zaútočil, poslouží incident všem stranám k další eskalaci nenávisti. Záměrně hovořím o „všech stranách,“ nikoli pouze o dvou. Nejedná se o lokální konflikt dvou znepřátelených stran, který je nám předkládán jako boj demokratického dobra z Majdanu a putinovského zla ukrajinských Rusů. Je to mnohem složitější a správně pochopit motivy všech zúčastněných snad ani není možné. A je-li to možné, pak vůbec není snadné to srozumitelně vysvětlit. Proto se používá zkratka: Tito jsou hodní a tito jsou zlí a hodní přece nemohou dělat žádné svinstvo. Pokud by náhodou ti hodní nějaké to svinstvo přece jenom udělali, nebylo bylo svinstvo, ale sebeobrana nebo zoufalství nebo politováníhodný omyl. Byl jsem nedávno napomenut, že prý straním Rusákům. Nestraním. Nemám k tomu žádný důvod. Ale mám o skutečném dobru poměrně jasnou představu. Žádná ze stran angažujících se na Ukrajině se té představě nepodobá.

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Stanislav Blaha

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…