Blokša (STAN): Prospělo by uvědomění, že obcí je více než měst. Podle toho by mělo být na venkov nahlíženo

29.06.2015 18:19

Svaz měst a obcí České republiky (SMOČR) má nové vedení. Zástupci hnutí Starostové a nezávislí v Moravskoslezském kraji kladou důraz na to, aby svaz i v nadcházejícím období hájil zájmy měst a obcí a nestal se naopak prostorem pro uplatňování zájmů politických.

Blokša (STAN): Prospělo by uvědomění, že obcí je více než měst. Podle toho by mělo být na venkov nahlíženo
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

SMOČR v uplynulých týdnech prošel významnou personální obměnou. Volbě předsednictva předcházel sněm, který zvolil také nové složení rady svazu. „Mám za to, že SMOČR má i nadále plnit funkci profesní organizace hájící zájmy měst a obcí. Více by měl zohledňovat potřeby také malých obcí,“ reagoval starosta obce Pržno Petr Blokša na skutečnost, že v předsednictvu svazu jsou zastoupeni většinou primátoři a starostové větších měst.

„Prospělo by více uvědomění, že obcí je více než měst. Podle toho by také mělo být na venkov nahlíženo, ne přehlíženo. Přijde mi, že větší zastání u SMOČR mají města,“ pokračoval Petr Blokša a dodal: „Mimo to by svaz měl či mohl plnit funkci poradně-právní v řadě nejrůznějších odvětví a otázek. SMOČR by měl být nárazníkem neustále narůstající byrokracii, dopadající na obce a města.“

Obdobný názor vyjádřil také starosta obce Štěpánkovice Bernard Halfar, podle kterého by měl SMOČR plnit roli jakéhosi „hlídacího psa“ Poslanecké sněmovny v oblastech, které se bezprostředně týkají života obcí.

Starosta Bruntálu Petr Rys zase považuje za nezbytné, aby se Svaz měst a obcí nestal politickou organizací. „Je jasné, že ve složení orgánů politické hledisko hraje svoji roli, ale nemělo by být uplatňováno v konkrétních rozhodovacích procesech svazu. Tady musí hlavní roli sehrát zájmy měst a obcí. SMOČR musí zůstat především obhájcem jejich zájmů,“ uvedl Petr Rys.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.