Brabec (ANO): Přicházím s nabídkou kvalitní novely

11.10.2022 20:51

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. října 2022 k návrhu novely zákona o obchodování s emisními povolenkami

Brabec (ANO): Přicházím s nabídkou kvalitní novely
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec

Vážená paní předsedající, vážený osamocený člene vlády, (Obrací se k ministru zdravotnictví Válkovi.) kolegyně,

ale děkuji za to, vážíme si každého jedince, který se mezi nás odváží z vlády. A je potřeba to ocenit. (Ministr Válek mimo mikrofon: Důležitá je kvalita, ne kvantita.) Ano, ano, to řekneme panu premiérovi Fialovi.

Ale i já přicházím s nabídkou kvalitní novely a nenechám se - vlastně my tady máme i pana ministra dopravy, omlouvám se, já jsem vás přehlédl, jak nejste v těch lavicích - kvalitní novely, kterou už jsem tady několikrát hájil. Nebyl jsem úspěšný, ale jelikož jsem tvor relativně houževnatý, znovu to ještě s vámi zkusím. I sám se sebou. Ta věc je velmi aktuální a určitě si na to vzpomenete, protože jsem myslím poprvé tady s ní vystupoval už v prosinci minulého roku, takže možná brzy oslavíme hezký rok pokusů o tuto novelu. Ale co je na tom nejzajímavější, je, že už se mě na ni dokonce ptali i někteří členové vládní koalice, které neprozradím, protože bych jim pravděpodobně dal polibek smrti, a ptali se, jak to udělat, aby to šlo. A já jsem jim rád poradil, že právě stačí úplně schválit tuhletu novelu. Je to sněmovní tisk 154, jak jsem říkal možná už šestkrát nebo sedmkrát tady obhajovaný, a jedná se o novelu zákona o obchodování s emisními povolenkami, zjednodušeně řečeno. Přesně se jmenuje Novela zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Takhle je to sofistikovaně řečeno, ale v zásadě lidově řečeno je to opravdu novela zákona o obchodování s emisními povolenkami.

A jedná se o to, jakým způsobem změnit a zjednodušit ten tok peněz, které přicházejí z toho velkého balíku z prodeje emisních povolenek tak, aby částečně nebo z větší části končily ve státním rozpočtu a bylo je tak možno použít lépe pro potřeby, kde se asi všichni shodneme, že dneska je ten stát nejvíce potřebuje, tedy pro potřeby třeba sociální kompenzace dopadů těch šílených cen energií. Proto mě vždycky překvapuje a hrozně se divím tomu, že to vládní koalice opakovaně odmítá, protože jí to naopak nabízí ty peníze do státního rozpočtu, kde tak, jak všichni vidíme, teď mimořádně chybí. Ale je to asi proto, že to asi nabízí ten Brabec z té opozice, i když si myslím, že vzhledem k vzrůstajícímu zájmu už tady někde i vrtá červík pochybnosti v některých členech vládní koalice, že to asi nebude taková blbost jenom proto, že ji nabízí někdo z opozice.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Jde opravdu o to, že ten Modernizační fond, kde se dneska začínají... nebo už víc jak rok, a ten Modernizační fond vyjednávala ještě naše vláda, a myslím, že velmi úspěšně ho vyjednala. Začínají se tam shromažďovat řádově desítky miliard korun, tak myslím, že už i pan ministr financí této vlády zjistil, nebo zjišťuje, že není tak úplně jednoduché je z toho Modernizačního fondu dostat, protože o použití Modernizačního fondu nerozhoduje jenom vůle či nevůle české vlády, a dokonce ani českého Parlamentu, ale je to záležitost, kterou samozřejmě má pod sebou Evropská komise a také Evropská investiční banka, protože ten Modernizační fond a ty peníze v něm jsou peníze z evropských emisních povolenek, a jenom část je těch takzvaně českých. Protože ono opravdu velmi těžko lze rozdělit, které ty povolenky jdou z České republiky a které jsou ty evropské. A nám se povedlo při tom vyjednávání zhruba před dvěma lety vyjednat i významnou část z Evropy. To znamená, nejsou to pravdu jenom ty české povolenky.

No a teď se děje ta situace, že se v tom Modernizačním fondu ty peníze hromadí. Samozřejmě proti tomu jsou tady i požadavky na stovky projektů, ale přesto se asi shodneme na tom, že je důležité si říct ty priority, jak ty peníze použít, protože ty peníze jsou samozřejmě primárně investiční, tedy na investiční projekty, ovšem bohužel, tak jak vláda nedostatečně pomáhá těm podnikům, tak se můžeme snadno nadít situace, že některé ty podniky nebo mnoho desítek podniků se těch investic ani nedožijí. A proto je v této chvíli důležité, protože ten Modernizační fond bude možné použít až do roku 2030, nebo se tam budou ty peníze shromažďovat až do roku 2030 a ještě další roky po roce 2030 je bude možno použít, tak samozřejmě se nabízí možnost, jakým způsobem část těch peněz, které by do toho Modernizačního fondu přitekly, tak vlastně dostat do českého státního rozpočtu a lépe je použít podle vůle této vlády, české vlády a českého Parlamentu. A k tomu právě směřuje tato novela, která za prvé mění ten poměr, část peněz, tu alokaci povolenek, která směřuje do českého státního rozpočtu a do Modernizačního fondu, a také zjednodušuje a rozšiřuje možnost použití peněz z těch emisních povolenek i ve státním rozpočtu.

Takže jsme tady opravdu v situaci, kdy tady nabízíme jako opozice velmi dobré, jednoduché, snadné řešení a neustále jsme odmítáni. Co odmítáni, vlastně se k tomu nakonec ve finále ani nikdo nevyjádří. Kdyby nás aspoň odmítl, ale ono to ani koalici nestojí za tu poznámku, že by nás s tím třeba poslala rovně a mohli jsme o tom diskutovat, že by se ten bod otevřel v rámci té novely. Ale já to budu zkoušet po osmé, po deváté, po desáté, a ono to jednou dobře dopadne. Aspoň tomu věřím.

Takže, vážená paní předsedající, opět opakuji, že navrhuji zařazení sněmovního tisku 154, novelu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Rád bych, aby tento bod byl zařazen jako druhý bod po již pevně zařazených bodech. A já vám velmi děkuji, že jste to vydrželi až do konce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.