ČSSD: Chceme záruky, že při ochraně kyberprostoru nedojde k zásahu do soukromí lidí

08.02.2017 13:03

Výbor pro bezpečnost Poslanecké sněmovny dnes podpořil pozměňovací návrh ČSSD na zpřísnění zákona o Vojenském zpravodajství. Návrh přináší pojistky a jasné záruky, že nebude docházet k prolamování soukromí uživatelů.

ČSSD: Chceme záruky, že při ochraně kyberprostoru nedojde k zásahu do soukromí lidí
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

„Podle nové definice by Vojenské zpravodajství mohlo sledovat pouze takzvaná metadata, tedy v zásadě informace o datech. Zároveň by při tom nesmělo dojít k narušení obsahu předávaných zpráv,“ vysvětlil předkladatel návrhu a předseda bezpečnostního výboru Roman Váňa z ČSSD.

Pozměňovací návrh navíc počítá s vytvořením poradního orgánu, ve kterém by byli zastoupeni i zástupci odborné veřejnosti. Stanovisko Výboru pro kybernetickou bezpečnost a obranu by si například kabinet mohl vyžádat při přípravě návrhu na umístění technických prostředků. „Od zřízení zvláštního poradního orgánu si kromě větší kontroly slibujeme i zvýšení důvěry mezi státem a zástupci IT sektoru,“ dodává Váňa.

V neposlední řadě by pak zákon ukládal ministru obrany jednou ročně předložit vládě souhrnnou zprávu o opatřeních, které Vojenské zpravodajství při zajišťování bezpečnosti kyberprostoru přijalo.

ČSSD považuje zajištění kybernetické ochrany za jedno z podstatných bezpečnostních opatření pro bezpečnost České republiky. Zároveň ale požaduje jasné vymezení kompetencí Vojenského zpravodajství. I proto se předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka minulý týden dohodl s předsedy parlamentních stran na odložení hlasování, aby bylo možné veškeré problémy vyřešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii