ČSSD: Chceme záruky, že při ochraně kyberprostoru nedojde k zásahu do soukromí lidí

08.02.2017 13:03

Výbor pro bezpečnost Poslanecké sněmovny dnes podpořil pozměňovací návrh ČSSD na zpřísnění zákona o Vojenském zpravodajství. Návrh přináší pojistky a jasné záruky, že nebude docházet k prolamování soukromí uživatelů.

ČSSD: Chceme záruky, že při ochraně kyberprostoru nedojde k zásahu do soukromí lidí
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

„Podle nové definice by Vojenské zpravodajství mohlo sledovat pouze takzvaná metadata, tedy v zásadě informace o datech. Zároveň by při tom nesmělo dojít k narušení obsahu předávaných zpráv,“ vysvětlil předkladatel návrhu a předseda bezpečnostního výboru Roman Váňa z ČSSD.

Pozměňovací návrh navíc počítá s vytvořením poradního orgánu, ve kterém by byli zastoupeni i zástupci odborné veřejnosti. Stanovisko Výboru pro kybernetickou bezpečnost a obranu by si například kabinet mohl vyžádat při přípravě návrhu na umístění technických prostředků. „Od zřízení zvláštního poradního orgánu si kromě větší kontroly slibujeme i zvýšení důvěry mezi státem a zástupci IT sektoru,“ dodává Váňa.

V neposlední řadě by pak zákon ukládal ministru obrany jednou ročně předložit vládě souhrnnou zprávu o opatřeních, které Vojenské zpravodajství při zajišťování bezpečnosti kyberprostoru přijalo.

ČSSD považuje zajištění kybernetické ochrany za jedno z podstatných bezpečnostních opatření pro bezpečnost České republiky. Zároveň ale požaduje jasné vymezení kompetencí Vojenského zpravodajství. I proto se předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka minulý týden dohodl s předsedy parlamentních stran na odložení hlasování, aby bylo možné veškeré problémy vyřešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Stoosmička se brutálně dožaduje svých cílů

16:21 Babiš (ANO): Stoosmička se brutálně dožaduje svých cílů

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě