ČSSD: Umíme najít příjmy pro státní rozpočet, vláda dnes projedná návrh digitální daně

18.11.2019 9:20

Vláda dnes projedná Návrh zákona o dani z vybraných digitálních služeb. Tzv. digitální daň zdaňuje internetové giganty způsobem, který více odpovídá jejich příjmům. Návrh, který původně navrhovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, nakonec získal podporu v koalici a to dokonce se sazbou ve výši 7 %.

ČSSD: Umíme najít příjmy pro státní rozpočet, vláda dnes projedná návrh digitální daně
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

„Když jsem v červenci přišla s původním návrhem digitální daně, tak ČSSD sklidila jen posměšky. Dnes je ale situace zcela opačná a nám se podařilo digitální daň posunout až na jednání vlády. Digitální ekonomika se dotýká každého z nás, zisky společností rostou, ale zdanění tomu neodpovídá. To není fér vůči ostatním firmám, ale ani vůči občanům, kteří spotřebou a prací přispívají do rozpočtu mnohem více než tyto korporace. Na tomto příkladu je jasně vidět, že sektorová daň nesmí být v ČR tabu,“ řekla před jednáním vlády Maláčová.

V současné době v Česku není žádná zvláštní daň z digitálních služeb. Poskytování těchto služeb je případně zdaněno pouze v rámci ostatních daní. Navrhuje se tedy zavedení z digitálních služeb, která bude tvořena třemi dílčími daněmi:

  • dílčí daní z provedení cílené reklamní kampaně
  • dílčí daní z využití mnohostranného digitálního rozhraní a
  • dílčí daní z poskytnutí dat o uživatelích.

Daň by měla být ve výši 7 % pro velké internetové firmy, jako jsou Facebook nebo Google. Do státního rozpočtu by měla digitální daň přinést kolem 5 miliard korun.

Úspěchem je také vyjednaná výše navržené sazby. „Například Francie zavádí tříprocentní digitální daň, Rakousko pětiprocentní daň z příjmů z online reklamy. Myslím tedy, že jsme se rozhodli velice správně a je dobře, že se nám tuto výši podařilo v koalici prosadit,“ popsal evropský trend odborný mluvčí ČSSD za oblast financí poslanec Václav Votava.

Pokud vláda digitální daň schválí, mohla by platit již od roku 2020. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce