ČSSD představila návrh zákona o výstavbě dostupného bydlení

09.07.2020 10:26

Sociální demokracie přináší revoluční návod, jak řešit tristní bytovou situaci v České republice. Záměrem legislativní návrhu poslance ČSSD a starosty Náchoda Jana Birke je významně posílit výstavbu dostupného bydlení.

ČSSD představila návrh zákona o výstavbě dostupného bydlení
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

„Bydlení bychom měli chápat jako jednu ze základních potřeb člověka, jako právo mít domov. Návrh zákona, který předkládám, vychází z programového prohlášení vlády, které vládu zavázalo mimo jiné akcentovat podporu dostupného bydlení a vytvořit podmínky pro obce požadovat od investorů v rámci výstavby nových bytů určitý podíl tzv. levných bytů“, řekl k návrhu Jan Birke.

Jde o to, aby bytové domy byly stavěny rychleji a levněji. Cenu bydlení zvyšuje zejména převis poptávky nad nabídkou, a to zejména ve větších městech, kde sice je dostatek pracovních příležitostí, ale zároveň nedostatek bytů, jejichž cena je i díky tomu velmi vysoká a především pro mladé lidi nedostupná. Tuto situaci podle našeho názoru pomůže zvrátit rozšíření těch, kteří mohou byty stavět. Námi předložená legislativní úprava umožňuje, aby mohly byty budovat nejen obce, jejich postavení návrh posiluje, tak také jednotliví občané – v družstvu či ve spolku. To podle našich propočtů sníží ceny bytů až o 33% tak, aby tyto byty mohli obývat občané se středními i nižšími příjmy.

„Stav bydlení v ČR je již delší dobu neuspokojivý, na trhu je nedostatek bytů a lidé se stále více musejí spoléhat na dlouhodobé pronájmy či mladí lidé často musí žít u rodičů. Mnoho let se o dostupném bydlení pouze mluví, jsem rád, že kolega Birke nyní přichází s konkrétním návrhem, jak situaci zlepšit a lidem bydlení zlevnit. Tento zákon je první, nezbytně nutný krok k narovnání práva na bydlení. Věřím, že jej společně s dalšími politickými stranami prosadíme a umožníme i méně příjmovým spoluobčanům vlastní bydlení, které si podle našeho názoru zaslouží a mají na něj právo“, uzavřel předseda ČSSD Jan Hamáček.

V návrhu zákona se Česká strana sociálně demokratická inspirovala ve fungujícím modelu, který využívá Rakousko a Anglie a díky němuž bylo vystavěno desetitisíce bytů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…