Cabicar (TOP 09): Naším cílem je zajistit jednotný informační systém pro všechny krajské nemocnice

06.11.2017 7:36

Královéhradecký kraj vypisuje soutěž na dodání informačního systému pro své nemocnice.

Cabicar (TOP 09): Naším cílem je zajistit jednotný informační systém pro všechny krajské nemocnice
Foto: TOP 09
Popisek: Aleš Cabicar

Jednotný informační systém a technologie pro jeho provozování – to jsou položky projektu, na jejichž dodání vypíše Královéhradecký kraj veřejnou zakázku. V pondělí o tom rozhodla rada kraje. Na pořízení nového jednotného informačního systému, který bude propojovat všechny krajské nemocnice, kraj získal příslib evropské dotace. Předpokládaná cena činí 64,5 milionu korun včetně DPH.

„V současné době provozuje každá krajská nemocnice v Královéhradeckém kraji svůj vlastní informační systém. V nemocnicích ve Dvoře Králové nad Labem, Náchodě a Trutnově se jedná o různé typy systémů firmy STAPRO, jičínská nemocnice zase používá jako jedna z mála systém MPA od společnosti ICZ. Tyto informační systémy jsou ale již zastaralé, nemají potřebnou podporu ani neodpovídají současným požadavkům na vedení zdravotnické dokumentace a jejich další údržba je komplikovaná a finančně náročná,“ řekl náměstek hejtmana Aleš Cabicar odpovědný za krajské zdravotnictví. „Naším cílem je zajistit jednotný informační systém pro všechny krajské nemocnice, který zefektivní jejich fungování a umožní například i sdílení dat v rámci regionu i celé České republiky,“ doplnil náměstek Cabicar.

Předpokládaná cena veřejné zakázky je 64,5 milionu korun vč. DPH. Do této částky jsou zahrnuty výdaje na servisní podporu a školení uživatelů – jedná se o 28 milionů korun vč. DPH, které uhradí samy nemocnice. Většinu zbylých nákladů, tj. 33 milionů korun vč. DPH, pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Ze svého rozpočtu doplatí kraj 3,5 milionu korun vč. DPH.

Nemocniční informační systém (NIS) je klíčový software

„V rámci projektu Nemocniční informační systém Královéhradeckého kraje jsou naplánována celkem tři výběrová řízení. Výběrová řízení budou vypsána jak na dodávku informačního systému včetně zajištění podpory, tak i na dodavatele hardwarové infrastruktury a koncových zařízení, tedy počítačů a tabletů,“ informoval krajský radní pro oblast investic Václav Řehoř.

Prvotní plán zavedení jednotného systému vedl k určení centrálního místa, kam by informace přicházely a zase odcházely. „Vzhledem ke vzdálenostem krajských nemocnic a jejich datové dostupnosti byla myšlenka centralizace z technických důvodů zamítnuta. Později se proto přistoupilo na myšlenku nákupu jednotného informačního systému, který by ale měl své instance v každé nemocnici. K zadávací dokumentaci se vyjadřovali vedoucí IT oddělení ze všech nemocnic, kteří předávali své připomínky i připomínky zdravotnického personálu. Přípravné práce trvaly více než rok a jejich výsledkem je odsouhlasený text výběrového řízení,“ shrnul přípravy projektu Tomáš Sláma, předseda představenstva Oblastní nemocnice Jičín a člen představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje.

Nemocniční informační systém (NIS) je klíčový software, který má na starost mapování, evidování a uchovávání všech lékařských procesů – zpráv, výsledků a objednávek. Vedle NIS v nemocnicích fungují další systémy (např. laboratorní systém nebo systém na zpracování a rozesílání obrazové dokumentace, jako jsou výsledky rentgenu, CT, ultrazvuku, magnetické rezonance apod.). Dále pak systémy pro řízení jednotlivých oblastí (stravovací systémy, řízení centrálních sálů, objednávkové systémy, ekonomický a personální systém apod.).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Kurdové už to ví, Ukrajinci na to přicházejí. Nás to zatím stojí „jenom" peníze

18:14 Dostál (Stačilo!): Kurdové už to ví, Ukrajinci na to přicházejí. Nás to zatím stojí „jenom" peníze

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.