Čapek (ANO): Písek řeší problematiku nakládání s odpady, plánuje výstavbu ZEVO

08.12.2022 5:35

Jedna z prvních pracovních cest nového vedení města vedla na skládku Vydlaby, dotřiďovací linku a kompostárnu. Přímo na místě měli možnost seznámit s problematikou odpadového hospodářství města.

Čapek (ANO): Písek řeší problematiku nakládání s odpady, plánuje výstavbu ZEVO
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Na skládku, která slouží stejně jako dotřiďovací linka nebo kompostárna pro Písek a Strakonice, se ročně naveze kolem 30 000 tun odpadu, jen 4 300 tun produkují písečtí občané. Zbylé množství je z okolních obcí, ze Strakonic nebo od podnikatelských subjektů. Dotřiďovací linkou pak ročně projde na 4 000 tun odpadu, který je možné zpětně využít. 

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

„Nyní intenzivně řešíme otázku dalšího nakládání s odpady, protože od roku 2030 nebude možné skládkování energeticky využitelných odpadů. Město má již zpracovanou studii proveditelnosti na zařízení pro energetické využívání odpadu, tzv. ZEVO. Projekt nyní prochází procesem posouzení vlivů na životní prostředí EIA. Bylo by opět společné pro města Písek a Strakonice, zájem o to vozit odpad do tohoto zařízení mají i další města z okolí – Vodňany, Blatná, Milevsko či Týn nad Vltavou,“ řekl starosta Michal Čapek.

Město hodlá poskytnout svým občanům všechny informace, které se k výstavbě a provozu ZEVO vážou. „V rámci procesu EIA uspořádá Ministerstvo životního prostředí veřejné slyšení, my bychom pak rádi pro občany uspořádali vlastní besedu. V poslední době se totiž začaly objevovat zavádějící, nepodložené informace a jednostranně zaměřené zprávy odpůrců stavby, proto bychom chtěli všem zájemcům nabídnout i jiný pohled na danou problematiku a komplexní informace. S ohledem na skutečnost, že počet ZEVO v Evropě stále roste, v současné době je více než 500 těchto zařízení, je relevantních informací více než dost,“ podotkl starosta.

Záměrem města je výstavba zařízení pro energetické využívání odpadů o kapacitě 50 000 t za rok vedle Teplárny Písek. Hlavním cílem projektu je odklon od využívání fosilních paliv, tedy spalování uhlí, a od skládkování energeticky využitelných odpadů, především směsného komunálního odpadu a objemného odpadu. „Vybudováním ZEVO bychom získali jedinečnou možnost, jak zásobovat teplem asi 10 000 domácností ve městě. Mohli bychom odstavit kotel na uhlí a nemuseli bychom řešit, čím jej nahradíme,“ vysvětlil starosta. Odpadly by také náklady spojené s likvidací odpadu v ZEVO v jiném městě. Skládka Vydlaby by se využívala i nadále, a to pro odpady, které nejde spalovat, například stavební suť.

„Spalování není jistě tím nejlepším možným způsobem řešení nakládání s odpady, ale v tuto chvíli se jeví jako jediné reálné. Touto cestou se ubírá i řada států, které kladou důraz na ekologii, například severské země, Německo, Rakousko nebo Švýcarsko,“ poznamenal Michal Čapek. Nedá se podle něj předpokládat, že občané nebo firmy budou produkovat ještě méně odpadu, než je tomu v současnosti. Už nyní se podle odborníků zdá, že alespoň v Písku se lidé dostali na nejnižší možnou úroveň třídění, na občana zde ročně připadá necelých 144 kg směsného odpadu.

Někteří občané se obávají, že nové zařízení zhorší kvalitu ovzduší ve městě. „Pro nově budovaná zařízení pro energetické využití odpadu jsou stanoveny velmi přísné limity pro vypouštění škodlivin do ovzduší, přísnější než například pro teplárny,“ uvedl Jakub Šimoník, jednatel městské společnosti ZEVO, s. r. o. 

Výstavba ZEVO je zatím ve fázi příprav. Realizace bude podle starosty záviset na tom, jestli budou vypsány vhodné dotační tituly, z nichž by bylo možné stavbu financovat. „Není totiž ve finančních možnostech města zařízení za zhruba dvě miliardy korun postavit ze svého,“ doplnil starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…