Černoch: Revoluce v českých exekucích je tady

03.03.2015 22:33

Poslední jednání Ústavně právního výboru potvrdilo dlouho očekávané změny v českých exekucích.

Černoch: Revoluce v českých exekucích je tady
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

Novela exekutorského zákona byla konečně po dlouhé debatě a menších změnách doporučena Poslanecké sněmovně ke čtení. Ve 2. čtení této novely pak podáme s kolegou z Ústavně právního výboru, Bronislavem Schwarzem (ANO), pozměňovací návrh, aby bylo možné ze zablokovaného účtu zaplatit exekuci. Tento návrh má zajištěnou podporu v Poslanecké sněmovně.

Osobně totiž vidím velký problém v tom, že lidé, kteří řeší exekuci, mají zmražené konto a peníze, které na něm mají ani nemohou použít na splacení dluhu. O řešení tohoto problému se v Čechách dlouho mluvilo, ale nikdo s tím nic nedělal. Proto jsem rád, že se nám konečně podařilo pohnout s ledy.

Díky výstupům z Pracovní komise, která problematiku spojenou s prováděním exekucí dlouhodobě intenzivně řeší, se podařilo prosadit doslova revoluční změny, které Ústavně právní výbor projednával a které velmi pozitivně ovlivní životy mnoha milionů českých občanů, do jejichž osudů exekuce zasáhla.

Nejprve byla projednávána výše finančního limitu dlužné částky, do které nesmí exekutor dlužníkovi prodat střechu nad hlavou. Původní návrh, který jsem jako člen Ústavně právního výboru navrhoval, aby touto částkou bylo 50 000 Kč. Po dlouhé diskusi byla tato částka snížena na 30 000 Kč. I přes to se jedná o naprosto revoluční krok, který uvádí konkrétní omezení pro exekutory a který v české legislativní historii nemá obdoby. Zároveň bylo schváleno, že tento bod nebude platit pro cizince, aby se zabránilo důvodnému předpokladu, že dotyčný dům prodá sám, aniž by dluh splatil a opustí zemi.

Druhým projednávaným bodem byl ten, který stanovoval, že exekutor nesmí zabavit předměty, jejichž hodnota dosahuje výše do 1 000 Kč. Tento návrh, který jsem jako člen Ústavně právního výboru i Pracovní komise k exekucím podporoval, nebyl schválen, ale bude se o něm nadále jednat.

Především díky činnosti Pracovní komise, se nám podařilo rozšířit seznam věcí, které exekutor nesmí zabavit. Jedná se například o dětské hračky, ale i běžné vybavení bytu a několik let staré spotřebiče.

Díky naší práci lidé nebudou moci přijít ani o výsluhy. Nově s nimi exekutoři musí nakládat jako s platem, takže nemohou zabavit 100 % částky, ale musí dlužníkovi nechat alespoň nezbytné minimum.

Další významnou změnou, která vzešla z dnešního jednání Ústavně právního výboru je, že v mnoha případech budou mít v otázce prováděné exekucí posílenou rozhodovací pravomoc soudy. Nově totiž budou moci zhodnotit konkrétní případ a přihlédnout k individuálním charakteristikám dlužníka. Stalo se tak díky zařazení sousloví „dobré mravy“ do sněmovního tisku. Tento návrh jsem při hlasování podpořil a velmi ho kvituji.

Budu i nadále bojovat za lidský přístup k exekucím. Mým cílem je pomáhat českým občanům a jsem opravdu velmi rád, když za sebou vidím kus dobře odvedené práce. O krocích, které se nám do dnešního dne podařilo prosadit, se v ČR mluvilo opravdu dlouhodobě. Pozitivní výsledky a konkrétní řešení přinesla ale až naše intenzivní práce.

reklama

autor: Marek Černoch

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.