Černoch (Úsvit): Nový strašák pro děti z domovů - Dluhová past v osmnácti

29.12.2014 13:55

Podle odhadu odborníků by mělo v České republice být asi 150 dětských dlužníků. Výše dluhu jim neustále narůstá.

Černoch (Úsvit): Nový strašák pro děti z domovů - Dluhová past v osmnácti
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

Protože se často jedná o děti z dětských domovů, nebudou mít nový start do života zrovna jednoduchý. Nejčastější příčinou zadlužení je buď pokuta za jízdu na černo, anebo neplacení za svoz odpadů. Kupříkladu osmileté dítě však bude mít z těchto věcí jen těžko rozum…Naše legislativa totiž od roku 2002 umožňuje obcím vymáhat poplatky za odpad i na nezletilých. Přijetí novely zákona o místních poplatcích by však mohla přinést změnu. Rodiče by podle ní měli zákonnou povinnost poplatky za své děti platit.

Po dosažení plnoletosti se v dluhové pasti ocitají nejvíce děti z dětských domovů. Například Hana Dufková, která žila v dětském domově v Tišnově třináct let. Adresu trvalého bydliště však měla v Brně. Poplatky za odpad za ni rodiče neplatili, a tak se mladá slečna ocitla v osmnácti letech v dluzích. Ředitelka tišnovského domova, Hana Štrajtová, médiím sdělila, že hned při odchodu z domova mají děti na krku exekuce. Tamní magistrát se však hájí tím, že dříve musel ze zákona vymáhat poplatky po všech obyvatelích bez rozdílu, nyní má možnost volby. 

I devatenáctiletá Barbora má potíže díky tomuto nesmyslnému systému. Od jejích devíti let za ní matka neplatila žádné poplatky. Když Barbora v osmnácti odcházela z dětského domova, dlužila městu neuvěřitelných dvacet tisíc, a to v něm ani nežila. Nikdo z města ji osobně nekontaktoval, aby s ní záležitost vyřešil. Barbora se rozhodla soudit a spor vyhrála. Sám soudce Petr Šebek rozhodnutí odůvodnil tak, že mu nepřišlo férové, aby nezletilé děti, které nemají vlastní finanční prostředky, byly nuceny platit své dluhy poté, co se stanou zletilými.

Velké problémy mají s dětskými dlužníky v Brně. Městu tam dluží zhruba osm tisíc dětí. Dlužná částka se vyšplhala na patnáct milionů korun.

Stoupá i četnost případů, kdy se mladí lidé ocitají v dluhové pasti kvůli jízdě načerno. Například v západních Čechách proběhl soud, který odsoudil sedmileté dítě nejen k zaplacení pokuty, ale i k dalším osmi a půl tisícům za náklady řízení. Toto dítě bylo později umístěno do dětského domova. Nyní má dvacetitisícový dluh a kvůli jedné jízdence v sedmi letech je v exekuci. U dětí je totiž postup úplně stejný jako u ostatních cestujících.

Děti, které mnohdy ještě neumí ani číst a vůbec nechápou, co se po nich chce, se díky současnému systému stávají dlužníky. I když je v řadě případů vina na rodičích, kteří v minulosti neuhradili poplatky na odpad anebo pokutu. Pokud rodiče za své potomky poplatky nehradí, přejdou v plnoletosti i s úroky na děti.

Jako člen Ústavně právního výboru a člen pracovní skupiny, která řeší problém týraných dětí v České republice, budu pracovat na vyřešení této zoufalé situace. Děti, které neměli zrovna nejšťastnější dětství, jsou před novou životní kapitolou znovu trestáni za chyby nezodpovědných dospělých osob. Místo toho, aby je česká legislativa, úřady a města podpořily, děje se pravý opak. Tato problematika velmi úzce souvisí s tématem týraných dětí, a proto i tyto případy budeme podrobněji řešit v naší pracovní skupině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Černoch

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.