Chabr (TOP 09): Primárním smyslem není řidiče penalizovat, ale především působit preventivně

07.02.2022 12:18

Spolupráce mezi městskými společnostmi se prohlubuje. THMP pro TSK nově servisuje zařízení pro měření rychlosti

Chabr (TOP 09): Primárním smyslem není řidiče penalizovat, ale především působit preventivně
Foto: TOP 09 / Martin Kubica
Popisek: Jan Chabr

Městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) od začátku letošního roku zajišťuje servis a údržbu zařízení pro měření úsekové a okamžité rychlosti na pražských komunikacích. Na základě rámcové smlouvy s Technickou správou komunikací hl. m. Prahy (TSK) tak bude pravidelně servisovat téměř tři desítky certifikovaných radarů. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

„Správně fungující systémy pro dohled nad dodržením maximální povolené rychlosti jsou pro nás klíčové nejen pro zajištění bezpečnosti řidičů a chodců, ale také pro plynulost pražské dopravy. Primárním smyslem není řidiče penalizovat, ale především působit preventivně,“ uvedl radní hl. m. Prahy Jan Chabr a dodal, že tato zařízení se nacházejí napříč celým hlavním městem s tím, že o servis a údržbu 28 vybraných lokalit se nově stará právě THMP.

Převzetí této činnosti pod taktovku THMP je postupné. „Ve spolupráci s Technickou správou komunikací jsme od začátku ledna zrevidovali a odstranili závady na zařízeních v 8 lokalitách. Během dalšího měsíce plánujeme zkontrolovat, případně opravit, zbývající zařízení tak, aby do konce února všech 28 míst fungovalo, jak má,“ vysvětlil předseda představenstva THMP Tomáš Jílek s tím, že končí doba, kdy se dalo spoléhat na skutečnost, že ne všechna radarová zařízení jsou v provozu.

Po vstupních revizích bude THMP zajišťovat pravidelný servis a údržbu měřících systémů ve smluvených lokalitách. „Jednotlivé rychloměry budeme preventivně kontrolovat a zajišťovat jejich běžnou údržbu, současně zajistíme i veškeré servisní práce, včetně výměny náhradních dílů. Budeme se tedy starat o zařízení jako taková, data z nich ale dál zpracují příslušné odbory magistrátu,“ doplnil Tomáš Jílek.

Podle radního Jana Chabra jde o další krok směřující k prohloubení spolupráce mezi městskými společnostmi tam, kde je to možné a efektivní. „Uzavřením této rámcové smlouvy došlo k rozšíření spolupráce mezi THMP a TSK v oblasti servisních služeb. K zajišťování servisu vybraných dopravních kamer, který THMP obstarává od ledna 2020, tak přibyl i servis a údržba 28 rychloměrů. Tím také dochází k synergii se stávajícími projekty THMP. Ta se totiž kromě pražského veřejného osvětlení stará i o provoz systému, na který jsou napojené městské kamery, a do budoucna by měla spravovat i světelná signalizační zařízení na pražských křižovatkách,“ uzavřel radní Jan Chabr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Kobza: Kdy tu bude Chalifát?

16:24 Jiří Kobza: Kdy tu bude Chalifát?

Sobotní demonstrace hamburských islamistů mávajících nápisy Chalifát je řešení, Chceme chalifát, pos…