Chabr (TOP 09): Tradiční trhy jsou vizitkou Prahy

03.04.2019 19:08

Centrum české metropole se o Velikonocích oblékne do svěžích jarních barev. Poprvé se výrazně odliší Staroměstské a Václavské náměstí. Největší trhy v České republice začnou v sobotu 6. dubna a potrvají do neděle 28. dubna 2019. Do Prahy přinesou barvy, veselé motivy v originálních dekoracích a záplavu živých květin.

Chabr (TOP 09): Tradiční trhy jsou vizitkou Prahy
Foto: TOP 09 / Martin Kubica
Popisek: Jan Chabr

Pro Staroměstské náměstí jsou připraveny tradiční velikonoční motivy, Václavské náměstí se představí v novém vzhledu a pojetí stánků i dekorací. Novinkou, která se objevila již na Vánoce, je výrazný ekologický akcent trhů. Na to, aby si návštěvníci řádně užili pohodu Velikonoc, a především trhů na Staroměstském náměstí, dohlédne tradičně Městská policie hlavního města Prahy. „Jedná se o místo se zvýšenou koncentrací osob, kde se mohou pohybovat také osoby, které zajímají více kapsy a batohy ostatních lidí, než pohostinnost velikonočních trhů. Proto Městská policie počty strážníků v těchto lokalitách navýší, aby se zajistil pro návštěvníky co nejklidnější průběh oslav jara,“ říká náměstek primátora Petr Hlubuček.

„Tradiční trhy jsou vizitkou Prahy. Konkrétně ty na Staroměstském náměstí jsou jedny z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších, a to především proto, že jsou postaveny na tradičních národních zvyklostech, jak v oblasti prodeje upomínkových předmětů, tak v oblasti gastronomie. Přesně o takovou formu prodeje se snažíme i v přilehlých historických uličkách a v širším centru města,“ uvádí pražský radní Jan Chabr.

Velikonoční trhy na Staroměstském i Václavském náměstí a náměstí Republiky naváží v projektu 100%BIO na Vánoce. Návštěvníci a hosté budou konzumovat veškeré občerstvení ze zcela kompostovatelných prvků a nádobí. Plochy všech tří náměstí budou opět osazeny speciálními ekologickými koši BigBelly. „Naše cesta v ekologickém přístupu pokračuje. Vánoční trhy nás přesvědčily o správnosti této cesty a v projektu 100% BIO jsme se zase posunuli o kus dále. Věříme, že se myšlenka na snížení odpadu na trzích líbí i návštěvníkům. Touto cestou chceme pokračovat bez ohledu na vysokou náročnost zajištění celého procesu a s tím spojené náklady,“ říká Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, organizátora Vánočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí i na náměstí Republiky.

Na Staroměstském náměstí bude centrem velikonoční zdobená bříza a velké pódium, prodejní stánky zkrášlí dekorace s jarními motivy a tématikou zvířecích mláďat. Vyhlídkový most se promění v květinový zámek, náměstí oživí rozkvetlé jabloně, truhlíky s živými květinami i proutěná dvoumetrová vejce. Trhy na Václavském náměstí doznají oproti minulosti změnu v podobě modernějšího designu a bohatší květinové výzdoby s maximálním podílem živých rostlin a stromů.

Na pódiu Staroměstského náměstí připravují organizátoři program na každý den od 16 do 19 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na více než stovku profesionálních i amatérských pěveckých či tanečních souborů a národopisných či folklórních seskupení z různých koutů České republiky i zahraničí. V tematických pásmech seznámí návštěvníky s lidovými zvyky. Chybět nebudou oblíbené víkendové kreativní dílny pro děti.

Velikonoční trhy podporují řadu charitativních projektů. Bude zde možné zakoupit výrobky z dílen zaměstnávajících handicapované či sociálně znevýhodněné a na Staroměstském náměstí bude umístěna kasička na podporu projektu Pražské děti, který přispívá dětem na onkologickém oddělení Fakultní nemocnice v Praze - Motole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.