Chalánková (TOP 09): ÚMPOD se pokusil zmařit rozhodování českých soudů ve věci dětí Michalákových

12.11.2016 12:39

Ředitel ÚMPOD Zdeněk Kapitán po celou dobu jednal za zády rodiny. Teta, dědeček a babička chlapců Michalákových se o tomto kroku dozvěděli až z rozhodnutí, které jim Ústavní soud zaslal poštou.

Chalánková (TOP 09): ÚMPOD se pokusil zmařit rozhodování českých soudů ve věci dětí Michalákových
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková

„Je to bezprecedentní pokus Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí pod vedením Zdeňka Kapitána zasáhnout do případu dětí Michalákových a popřít právo českých občanů bránit se u českých soudů,“ uvedla Jitka Chalánková.

„Veřejně se proto ptám ministryně Marksové, zda úřad jednal s jejím vědomím a zda dala k ústavní stížnosti za zády rodiny souhlas. Ať tak či onak, za výkon a personální obsazení Úřadu nese ministryně Marksová plnou odpovědnost,“ uvedla poslankyně Chalánková.

Prostřednictvím sněmovního sociálního výboru Chalánková také požádala MPSV o podrobnou zprávu o práci Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí, o financích, které do něj tečou a o projektech, které realizuje. O důvodech jednání úřadu lze podle ní spekulovat. Za jeden z nich ale považuje možnou snahu ubránit stávající systém mezinárodních adopcí. „Vysvětluju si to tak, že pan Kapitán si nechce přidělávat práci, anebo nestojí o to, aby pravda vyšla najevo. A je tu ještě jeden možný důvod - strach ze změny zaběhnutého procesu mezinárodních adopcí,“ dodala Chalánková.

Rodina Michalákových se obrátila na český soud, aby sdělil, zda je rozhodnutí norských úřadů v souladu se základními principy mezinárodního a českého rodinného práva a zda je v Česku vůbec uznatelné. Rodina tak nadále bojuje za to, aby se děti vrátily domů. Zatímco okresní soud v Hodoníně se prohlásil za nepříslušný a odkázal na obvyklý pobyt dětí, odvolací krajský soud v Brně a v červnu tohoto roku jednoznačně konstatoval, že státní občanství a obvyklý pobyt jsou rovnocenná kritéria. Český občan se může domáhat svých práv u českého soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.