Chalupa: Zbude z Velké pevnosti Terezín jen hromada suti? Ostuda, jaké není rovno

16.10.2020 9:45

Navrhuji v prostoru Velké pevnosti zřídit v rámci investic do záchrany areálu Civilní středoevropskou univerzitu obrany a bezpečnosti včetně Střední školy stejného zaměření typu "École spéciale militaire de Saint-Cyr"...

Chalupa: Zbude z Velké pevnosti Terezín jen hromada suti? Ostuda, jaké není rovno
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Bohuslav Chalupa, poslanec ANO

Měl jsem tu čest pracovat jako poslanec (2016 - 2017) v meziresortní komisi, ustanovené pro záchranu Terezínské Velké pevnosti... a možná ještě jsem jejím členem doposud (nevím o tom, že by byla zrušena a že bych byl odvolán). Co jsem na jednání této komise zažil, je na menší knihu - ukázka neskutečného alibismu, nekompetence, neschopnosti a neochoty hledat řešení, doslova nezájem zachránit unikátní památník nejen české historie obecně, ale i jako součásti holocaustu, především ze strany úředníků ministerstva kultury aby člověk pohledal. Nicméně musím zároveň vyjádřit velké poděkování tehdejšímu ministrovi financí, panu Babišovi, se kterým jsem absolvoval do Terezína dva výjezdy, jejichž výsledkem bylo nalezení zhruba160 milionů na odstranění těch nejzávažnějších škod na střechách budov areálu Velké pevnosti.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí

Skutečnost je taková, že opravu Velké pevnosti odhaduji na zhruba tři miliardy s tím, že se doposud nepodařilo nalézt takové využití objektů, aby budovy po renovaci nezačaly znovu chátrat. Co s tím, mám v šuplíku pro "strýčka příhodu" (neb jsem se jako poslanec neflákal). Navrhuji v prostoru Velké pevnosti neboli kasárenského areálu z doby Josefa II. - což má svůj speciální význam - zřídit v rámci investic do záchrany areálu Civilní středoevropskou univerzitu obrany a bezpečnosti včetně Střední školy stejného zaměření - typu "École spéciale militaire de Saint-Cyr" včetně ubytování lektorů, studentských kolejí, chovatelského zázemí pro psy a koně, vozový park a výcvikový prostor.

Díky parametrům areálu zde lze provádět výcvik kynologie, jezdectví, prostor umožňuje i výcvik s těžkou vojenskou a IZS technikou, podzemní prostory a funkční vodní systém všestranný výcvik záchranářů atd. atd. Efekt - záchrana památníku a jeho využití jako turistické destinace - zřízení civilních vzdělávacích institucí na úrovni a pro potřeby zajištění obrany a bezpečnosti země a Evropy na úrovni potřeb 21. století, návrat života do města Terezína, přeměna vyloučené lokality na prosperující lokalitu, jakých je Severních Čechách třeba jako soli. Najde se někdo, kdo by mne v této ambici podpořil a zapojil se do racionální diskuse, jak věc realizovat?

Více ZDE

(převzato z Profilu)

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Článek byl převzat z Profilu Ing. Bohuslav Chalupa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…