Charanzová (ANO): Popisky na masných výrobcích budou podrobnější - ocení to spotřebitel?

18.02.2015 17:21

Evropský parlament schválil rezoluci s návrhem na rozšíření povinnosti informovat spotřebitele o složení zpracovaných masných výrobků. Europoslankyně Dita Charanzová (ALDE/ ANO2011) vysvětluje, proč hlasovala proti:

Charanzová (ANO): Popisky na masných výrobcích budou podrobnější - ocení to spotřebitel?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dita Charanzová

Nemyslím, že popis výrobku dlouhý jak výčet publikací Lonely Planet, pomůže spotřebiteli posoudit kvalitu zboží či jeho bezpečnost. Legislativa by navíc zatížila zejména menší výrobny další administrativou a náklady.
 
Evropský parlament bude posuzovat návrhy v několika variantách, podle kterých by se v různém rozsahu rozšířila povinnost výrobce informovat spotřebitele zejména o původu jednotlivých složek masného výrobku, a to včetně místa narození zvířete, chovu, jeho porážky, zpracování apod.
 
Trend z posledních let je jasný – poskytnout zákazníkovi co nejvíce informací o jakémkoli produktu. S tím lze obecně souhlasit, je ale nutné případy posuzovat individuálně. Jestli budeme párky balit do plachty, aby téměř laboratorní popis obsahoval vše potřebné, informaci o kvalitě to spotřebiteli stejně nezajistí. Nové značení by ale zcela jistě znamenalo další administrativu pro firmy – pro ně vyšší náklady, pro zákazníka vyšší cena.
 
Doufala jsem, že zvítězí zdravý rozum a podrobné značení zůstane na dobrovolném rozhodnutí výrobce. Ponechme to jako konkurenční výhodu u zákazníků, kteří z nějakého důvodu podrobné informace požadují. Systémovou regulaci nařízenou shora ale považuji v tomto případě za nešťastnou.
 
 

reklama

autor: ANO

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.