Charanzová (ANO): Popisky na masných výrobcích budou podrobnější - ocení to spotřebitel?

18.02.2015 17:21

Evropský parlament schválil rezoluci s návrhem na rozšíření povinnosti informovat spotřebitele o složení zpracovaných masných výrobků. Europoslankyně Dita Charanzová (ALDE/ ANO2011) vysvětluje, proč hlasovala proti:

Charanzová (ANO): Popisky na masných výrobcích budou podrobnější - ocení to spotřebitel?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dita Charanzová

Nemyslím, že popis výrobku dlouhý jak výčet publikací Lonely Planet, pomůže spotřebiteli posoudit kvalitu zboží či jeho bezpečnost. Legislativa by navíc zatížila zejména menší výrobny další administrativou a náklady.
 
Evropský parlament bude posuzovat návrhy v několika variantách, podle kterých by se v různém rozsahu rozšířila povinnost výrobce informovat spotřebitele zejména o původu jednotlivých složek masného výrobku, a to včetně místa narození zvířete, chovu, jeho porážky, zpracování apod.
 
Trend z posledních let je jasný – poskytnout zákazníkovi co nejvíce informací o jakémkoli produktu. S tím lze obecně souhlasit, je ale nutné případy posuzovat individuálně. Jestli budeme párky balit do plachty, aby téměř laboratorní popis obsahoval vše potřebné, informaci o kvalitě to spotřebiteli stejně nezajistí. Nové značení by ale zcela jistě znamenalo další administrativu pro firmy – pro ně vyšší náklady, pro zákazníka vyšší cena.
 
Doufala jsem, že zvítězí zdravý rozum a podrobné značení zůstane na dobrovolném rozhodnutí výrobce. Ponechme to jako konkurenční výhodu u zákazníků, kteří z nějakého důvodu podrobné informace požadují. Systémovou regulaci nařízenou shora ale považuji v tomto případě za nešťastnou.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…