Charanzová (ANO): Smlouva s USA Evropu neohrozí. Naopak pomůže, nahlédněte pod pokličku

12.04.2015 19:01

Bylo, nebylo… Tak by mohla začínat řada konspirativních teorií, které z chystané transatlantické smlouvy (TTIP) dělají nástroj imperialistů zWall Streetu, jehož jediným cílem je kolonizovat Evropu, zaplavit starý kontinent geneticky modifikovanými potravinami, přijít o vysoké spotřebitelské standardy v EU a podobné úlety.

Charanzová (ANO): Smlouva s USA Evropu neohrozí. Naopak pomůže, nahlédněte pod pokličku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Dita Charanzová

Nedávno se smlouvou seriózně zabýval europarlamentní výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele (IMCO). Nutno říci, že v něm zastánci zmíněných konspirací prohráli a celkově dosti oslabili.

Výbor totiž v první řadě jasně řekl, že TTIP chce a v jaké podobě. Ve své zprávě jednoznačně stanovil priority budoucí smlouvy, jež podle mého názoru přesně odráží i zájmy českých podnikatelů a (přinejmenším) většiny českých spotřebitelů.

Dovolte mi, jako autorce zmíněné zprávy, nechat nahlédnout více pod pokličku. Zdaleka nejde „jen“ o zachování standardů kvality, kde žádné ústupky opravdu nečekejme a nenechme se jimi strašit.

Ambice TTIP jdou mnohem dál. Evropa má potenciál růstu, s nímž jde ruku v ruce navýšení pracovních míst. Transatlantická smlouva k tomu může významně přispět podporou vzájemného obchodu mezi EU a USA.

Měla by odstranit nejen cla, ale dnes běžně používané další obchodní překážky (od celních procedur až po certifikace). Každý podnikatel, který se pokoušel o vývoz do Spojených států, mi dá jistě za pravdu, že je to skutečná věda. Pro menší firmy dnes v podstatě neřešitelný oříšek.

Požadavkem výboru IMCO je, aby se dohoda zaměřila právě na malé a střední podniky, což je speciálně pro Česko, kde tyto představují naprostou většinu firem a zaměstnávají bezmála dvě třetiny pracovní síly, velmi důležitá oblast. Stejně tak se mi podařilo prosadit požadavek na to, aby smlouva pomohla českým firmám účastnit se bez překážek výběrových řízení v USA.

Za klíčový považuji i výborem schválený požadavek na usnadnění mobility pracovníků mezi oběma kontinenty a posun v oblasti vzájemného uznávání kvalifikací. A nakonec my, kteří nejsme obchodníky, ale jen běžnými spotřebiteli, se můžeme těšit třeba na levnější elektroniku nebo džíny americké provenience.

V jednáních jde však i o mnohem víc – pokud se s USA dohodneme na společných standardech a normách, budeme konečně o krok dopředu před Asií, což, jak vývoj ukazuje, může být pro zachování konkurenceschopnosti Evropy již velmi brzy klíčové téma.

Někteří mí kolegové varují, že jsou jednání zahalena tajemstvím a nikdo nechce říct, o čem „smlouva s ďáblem“ bude. Nedovolila bych si je podezírat z neznalosti, snad ale vědí, že mají v Evropském parlamentu zajištěn vstup do vyhrazené místnosti, kde si mohou pročíst veškeré projednávané dokumenty. Možná by to na strach z neznámého trochu zabralo.

A na závěr poznámku. Před několika týdny demonstrovalo v Bruselu proti TTIP zhruba 300 lidí z Velké Británie. Jednou z nich je známá mé asistentky. Díky tomu jsem se dozvěděla, jak se „na výlet do Belgie“ dostali. Nejen letenky, ale i pobyt (a to v ne zrovna levných hotelech) v centru Bruselu demonstrujícím zaplatila jedna nevládní britská organizace. A tak se ptám – kdo platí tuto „antiTTIP“ kampaň a o co mu skutečně jde?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).