Charvát (ANO): Chceme ovlivnit budoucnost automatických mlýnů, nikoliv je koupit za každou cenu stůj co stůj

21.12.2015 22:25

Město Pardubice pořídí regulační plán areálu Automatických mlýnů a jeho okolí. Chce jím chránit historickou hodnotu národní technické památky z dílny architekta Josefa Gočára, urbanistickou hodnotu celého areálu i okolí a jeho vazbu na památkovou rezervaci, tedy na historické centrum města.

Charvát (ANO): Chceme ovlivnit budoucnost automatických mlýnů, nikoliv je koupit za každou cenu stůj co stůj
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Pardubic Martin Charvát (ANO)

„Představitelé města Pardubice jsou si významu budovy Automatických mlýnů i tohoto území s obrovským a dosud nevyužitým městotvorným potenciálem velmi dobře vědomi. V současnosti, kdy celý areál mlýnů mění majitele, cítí zastupitelstvo města povinnost tyto hodnoty ve veřejném zájmu hájit. Město chce nejprve jasně formulovat základní funkční, urbanistické a architektonické podmínky, tedy základní principy regulace přestavby areálu Automatických mlýnů tak, aby vyjednávací pozice města vůči novému majiteli areálu byla zcela transparentní. Tyto základní principy budou i podkladem pro jednání se zpracovatelem regulačního plánu, jehož pořízení dnes zastupitelé rovněž schválili,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát poté, co zastupitelé deklarovali zájem chránit Mlýny a cenné území před případným znehodnocením a schválili pořízení Regulačního plánu Mlýny. „Nám, tedy radě města od začátku šlo o to, mít možnost ovlivnit budoucnost automatických mlýnů, nikoliv je koupit za každou cenu stůj co stůj a ani jsme to nikdy neměli v programovém prohlášení, jak je nám nyní podsouváno,“ doplnil primátor Charvát.

Odbor hlavního architekta na základě usnesení zastupitelstva zpracuje základní principy funkční i prostorové regulace území areálu Automatických mlýnů a předloží je do konce března zastupitelstvu. Tento prozatím nezávazný dokument bude následně podkladem pro jednání se zpracovatelem Regulačního plánu Mlýny. Po veřejném projednání dle stavebního zákona a zapracování připomínek bude regulační plán předložen zastupitelům ke schválení a vydání a stane se tak závazným podkladem pro rozhodování v území.

Regulační plán mimo jiné navrhne optimální plošné i prostorové uspořádání území navazujícího na Mlýny s cílem stabilizovat urbanistickou strukturu území kompaktního města v historickém jádru Pardubic a vytvořit zde podmínky pro občanskou vybavenost v kombinaci s bydlením městského typu. Samozřejmě s ohledem na stávající památkově chráněné objekty Automatických mlýnů, těsnou blízkost historického jádra města i bezprostřední vazbu na park Na Špici a nábřeží Chrudimky.

Regulační plán Mlýny také prověří možnosti nového využití stávajících památkově chráněných objektů Winternitzových automatických mlýnů, zajistí jejich zachování, citlivé propojení s novou zástavbou a zejména navrhne vhodný způsob zapojení areálu do polyfunkčního území městského centra. Automatické mlýny, vybudované počátkem dvacátého století, projektoval pro rodinu Winternitzů Josef Gočár. Provoz v nich byl ukončen v roce 2013, ale zůstávají jednou z dominant Pardubic a jednou z nejvýznamnějších staveb moderní architektury v regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.