Curylo (KDU-ČSL): Na hrady a zámky s elektronickou vstupenkou

23.05.2020 14:05

Hrady, zámky a muzea v Moravskoslezském kraji postupně obnovují provoz, návštěvníci ovšem musí počítat s dočasnými změnami.

Curylo (KDU-ČSL): Na hrady a zámky s elektronickou vstupenkou
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Při vstupu i během prohlídek bude nutné dodržovat hygienická opatření, ve skupinách bude snížený počet lidí. I proto je turistům doporučeno si s předstihem koupit elektronickou vstupenku.

„Na otevření památek i muzeí jsme se všichni těšili. S hezkým počasím to na hrady a zámky lidi láká. V Moravskoslezském kraji už jsou otevřeny hrad Hukvaldy, Zámek Frýdek-Místek, Žerotínský zámek v Novém Jičíně a Archeopark v Chotěbuzi,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo a doplnil, že v úterý 26. května obnoví provoz Galerie výtvarného umění v Ostravě a Kotulova dřevěnka v Havířově, dva dny na to budou moci lidé navštívit Zámek Bruntál a Kosárnu v Karlovicích. Na hradě Sovinci se obnoví provoz 9. června, 19. června bude slavnostně otevřeno Muzeum Těšínska v Českém Těšíně.

Ve všech institucích se musí dodržovat hygienická opatření, změní se kapacity návštěvníků při prohlídkách. „Návštěvníci dostanou při příchodu všechny potřebné instrukce, také je při vstupu budou čekat stojany s dezinfekcí. Mezi další opatření patří taky zrušení provozu dotykových obrazovek pro návštěvníky, také nebude možné používat interaktivní pomůcky ani audioprůvodce,“ vyjmenoval náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo s tím, že se částečně změní i průvodcovské výklady.  Úzká místa se budou procházet bez výkladu, ten bude možný jen v dostatečně dimenzovaných prostorech.

Na hradě Hukvaldy začala turistická sezóna už před dvěmi týdny. Všechna opatření návštěvníci dodržují podle kastelánky hradu Barbory Kožušníkové s ochotou. „Lidé jsou na roušky i nutnost dezinfekce zvyklí, nemají ani problém s dodržováním rozestupů. Při komentovaných prohlídkách jsme snížili počet lidí ve skupinkách ze čtyřiceti na třicet. I když přišlo o víkendu 1200 návštěvníků, což je srovnatelné s návštěvností z minulého roku, nevznikaly žádné problémy, ani zmatky. Komentované prohlídky máme třikrát za hodinu, takže šlo všechno hladce,“ řekla kastelánka hradu Hukvaldy Barbora Kožušníková a dodala, že v sobotu pro návštěvníky dokonce připravili dobový program. Prohlídky hradu byly obohacené o živé scény-reálné výjevy z období středověku. 

„V hradech a zámcích, které jsou turisticky oblíbené, a kde by hrozilo přílišné shlukování lidí, bude změněna kapacita návštěvníků. Například ve Frýdeckém zámku se dříve mohlo komentovaných prohlídek účastnit i 30 osob, teď je tento počet snížen na třetinu. Proto návštěvníkům doporučujeme, aby si vstupenky koupili s předstihem on-line. Vyhnou se tím případnému čekání na volná místa při prohlídkách,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo a dodal, že elektronické vstupenky je možné zakoupit na webových stránkách hradů a zámků. Na pokladnách jsou pak preferovány bezhotovostní platby.

Elektronické vstupenky nabízí Zámek Kunín, Žerotínský zámek, Frýdecký zámek, hrady Hukvaldy a Sovinec, Zámek Bruntál a Kosárna v Karlovicích ve Slezsku. Od 19. června bude on-line vstupenek zahájený také v Muzeu Těšínska a v Archeoparku v Chotěbuzi.

„Čas, kdy k nim nemohli přicházet návštěvníci, provozovatelé památek i galerií nebo muzeí využili. Na mnohých místech probíhaly stavební práce, také se uklízely depozitáře či upravovaly interiéry. V Muzeu Těšínska se dokončovaly expozice, na Sovinci pokračovala rekonstrukce lesnické školy včetně zastřešení, také se rekonstruovala zbrojnice, modernizovalo se sociální zázemí pro návštěvníky,“ řekl náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo a dodal, že pokračovaly také práce na bruntálském zámku, kde bude v příštím měsíci ukončena obnova saly terreny. Galerie výtvarného umění v Ostravě pokračuje na opravě střechy a Zámek Nová Horka připravuje vnitřní prostory a expozice pro otevření nové pobočky.

Stejně jako hrady a zámky nebo muzea se v kraji otevírají také kostely, kaple a poutní místa. I letos se lidé mohou těšit na Otevřené chrámy, které za podpory Moravskoslezského kraje už počtvrté pořádá Biskupství ostravsko-opavské. „Projekt začne v červnu a potrvá až do začátku listopadu, nabídne prohlídku sakrálních památek mimo pravidelné bohoslužby. Například bude možné si prohlédnout kostel sv. Josefa ve Slezské Ostravě s gotickým deskovým obrazem Panny Marie Karmelské. Jsem rád, že se naše životy pozvolna vracejí do původních kolejí a věřím, že nutná opatření, která bylo nutné zavést, návštěvníkům nezkazí hezké zážitky nebo výlety,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.