Cvalín (KSČM): Češi stále méně důvěřují Evropské unii a Severoatlantické alianci

29.04.2016 22:35

Důvěra Čechů v Evropskou unii čím dál tím více klesá. EU nyní věří zhruba třetina lidí. Vyplývá to alespoň z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR.

Cvalín (KSČM): Češi stále méně důvěřují Evropské unii a Severoatlantické alianci
Foto: Archiv PC
Popisek: Petr Cvalín

Taktéž u většiny Čechů klesá důvěra v NATO. Důvěra v Severoatlantickou alianci klesla jen za poslední rok z 62 na 50 procent.

Není se čemu divit. Mnoho Čechů už má dost neustálého nařizování z Bruselu. Většině došlo, že Česká republika po vstupu do Unie ztrácí svoji suverenitu. Bruselu takzvaně dochází dech. A vysocí činitelé jsou si toho vědomi. Příčina toho, že Evropská unie se pomalu rozpadá, je nápor migrantů, proti kterým je de facto Unie bezmocná. Nebo abych byl konkretnější, Unie snad ani nemá zájem o zmírnění náporů migrantů. O to je tento fakt horší pro obyvatelé členských států.

Ale nejen Češi nejsou spokojeni s tím, jak funguje EU. Stačí se podívat na situaci například ve Švédsku či Německu. Obyvatelé těchto dvou zmíněných států jsou frustrovaní ze současné situace, týkající se migrantů. I obyvatelé Nizozemska žádají změnu politické situace. To jsme viděli, když v referendu odmítli dohodu o přidružení Ukrajiny k Evropské unii.

EU se bude muset rapidně změnit. Pokud se nezmění, čeká jí rozpad, který pro Česko nebude mít fatální následky.

A co se týče poklesu důvěry v NATO. Lidé si s největší pravděpodobností uvědomují, že Aliance už není jednoznačně obraným paktem. Tím pádem Severoatlantická aliance neslouží ke svému původnímu účelu.

Myslím, že Evropa v následujících měsících zažije velké politické otřesy. Samozřejmě za předpokladu, že se fungování Unie výrazně nezmění.

Petr Cvalín

  • BPP
  • https://www.facebook.com/petr.cvalin.58/
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Pane Babiši, nepomáháte už více zlu než dobru?

18:14 Ministryně Černochová: Pane Babiši, nepomáháte už více zlu než dobru?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předvolebním slovům Andreje Babiše.